Розвиток сільськогосподарської кооперації є важливим напрямом державної політики у галузі промисловості. Об'єднання селян у кооперації вирішує чимало проблем українського села. Зокрема, це створення нових робочих місць, збільшення  обсягів виробництва та продукції, та що не менш важливо, для кожного мешканця сільської місцевості – підвищення рівня його доходів. Держава робить все, аби підтримати людей, які створюють такі об'єднання та надає їм фінансову допомогу.  Інтернет-видання «Під прицілом» зацікавилось тим, наскільки справедливою та виправданою є державна фінансова підтримка кооперативів і чи бува не отримують державне заоохочення ті, хто ще по праву не заслужив на нього, а лишень подбав через знайомих у владних органаха про виділення так званої держпідтримки.

Отож на сьогодні на Волині вже функціонує 12 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Вони надаютьпослуги з обробітку землі, заготівлі молока, роботи млина. Минулого року було надано фінансову підтримку двом кооперативам, які подали документи на конкурсний відбір: СОК «Степ» с.Галичани Горохівського району  та СОК «СЯЙВО» с.Борохів Ківерцівського району.

СОК «Степ» села Галичани Горохівського районустворений у 2009 році. У 2012 році в його склад увійшло 23 асоційованих члени.Кооператив надає послуги по обробітку землі та очистці зерна, транспортні послуги. Члени кооперативу обробляють 230 га землі, утримують 63 голови ВРХ, 99 голів свиней, 14 коней.Станом на 1 листопада 2012 року кооператив надав послуг на суму 73,4 тис.грн. Отож, за підсумками конкурсного відбору минулого року цей кооператив став переможцем і отримав право на фінансову підтримку. За рахунок коштів державного бюджету «Степ» отримав сільськогосподарське обладнання (борони дискові БДВ-4,2-01 та культиватор КПР-5,6) на суму 147 375 грн.

В той же час ще один кооператив СОК «СЯЙВО» села Борохів Ківерцівського району також отримав невеликий шматок коштів державної підтрики. Щоправда цей кооператив був створений всього лишень рік тому - у листопаді 2011 року. Серед власників значились Якімчук О.Я., Смидюк Г.О., Новосад А.І., Кашицька Н.О., Поліщук А.С., Новосад В.В. Вже у  2012 роціСОК «СЯЙВО» почало надавати перші послуги з обмолоту зерна для 7 членів і станом на 1 лисопада минулого року об'єднання "заробило" аж... 4 тисячі гривень. Звісно, у порівнянні з потужностями СОК «Степ» Борохівському кооперативу не зрівнятись. Однак фінансову  підтримку від держави в частині сільськогосподарського знаряддя (борони дискові БДН-2400) він отримав на суму 24 тисячі 112 гривень

Отож постає питання – за якими критеріями визначається сума цієї фінансової підтримки? Більше того, на яких підставах кооператив, який заробив мізерну суму і виявився ледь не збитковим отримав від держави дармову сільгосптехніку, вартість якої 24 тисячі гривень. А можливо тут по-просту хтось у владі пролобіював інтереси "свого кума" під Луцьком, адже всім відомо, що у селі Борохів живуть далеко не бідні люди...