Протягом 2012року випробувальним центром ДП “Волиньстандарт-метрологія” досліджено понад 2 тис. найменувань зразків харчової продукції та продовольчої сировини згідно затвердженої галузі акредитації за замовленням інспекції з питань захисту прав споживачів, правоохоронних органів, юридичних та фізичних осіб. З них, наприклад, у маслі солодковершковому селянському та сирі твердому було виявлено рослинний жир, що є грубим порушенням вимог національних стандартів; у огірках свіжих, картоплі молодій та цибулі ріпчастій виявлено завищений у два рази вміст нітратів; у ковбасах напівкопчених першого ґатунку “Салямі Мадера” та “Домашня м’ясна”, у м’ясному виробі “Огонувка”, комбікормах, насінні сої та кукурудзи виявлено генетично модифіковані орнанізми більше 0,9%.
За два місяці 2013 року випробувальним центром відповідно перевірено 374 зразки харчової продукції та продовольчої сировини Про це повідомили у ДП "Волиньстандартметрологія".
Зокрема продукція досліджувалась за органолептичними та фізико-хімічними показниками а також на визначення вмісту токсичних елементів; визначення залишкової кількості мікотоксинів, пестицидів та харчових добавок; радіологічні, мікробіологічні випробування та випробування продукції на вміст ГМО.
За результатами проведених робіт у 2012 році видано майже 2,3 тис. протоколів випробувань зразків продукції, за два місяці 2013 року – 0,4 тис. протоколів. Як зазначено у протоколах виданих протягом 2012 року та за два місяці 2013 року 7,3% зразків перевіреної продукції не відповідали вимогам чинних нормативних документів та були забраковані. При порівнянні даного показника з аналогічним періодом минулого року, простежується тенденція до його росту.
Наведені дані свідчать про наявність неякісної продукції на вітчизняному ринку харчових продуктів. Ситуація, яка склалась, потребує більш ретельного контролю за якістю харчових продуктів.
Коментарі
коментарів немає