В ході чергових експериментів кофеїн показав себе з несподіваного боку – речовина виявилася прекрасним болезаспокійливим засобом. Про це повідомляє таблоід «Mainichi Shimbu».

Таблоїд пише, що команда дослідників на чолі з професором Йосихиро Кубо (Yoshihiro Kubo) використовувала в своїх дослідженнях слабкий (менше двох грамів на літр) водний розчин кофеїну. Виявилось, що навіть такої незначної концентрація вистачає для інгібірування білка "TRPA1", який виконує роль головного рецептора болю в периферійних нервах.

Справа в тому, що гостроту гірчиці і часнику людина відчуває завдяки "TRPA1", а не смаковим рецепторам. Японські учені стимулювали "TRPA1" гірчичним маслом, а потім намагалися подавити реакцію білка за допомогою кофеїну. Речовина успішно справилася з пульсуючим болем, а також проявила цілий ряд інших невідомих досі властивостей.

Учені визнають, що, не дивлячись на це, багато питань поки залишилися без відповіді, тому поки рано говорити про створення нового високоефективного препарату на основі кофеїну.