Підприємець Людмила Павлович звернулась до Луцького міськрайонного суду з адміністративним позовом до Луцької міської ради про визнання нечинним та скасування рішення Луцького міської ради №29/52 від 25.07.2012 року «Про відмову у поновленні договору оренди землі підприємцю Павлович Л.Я для будівництва та обслуговування спортивно-оздоровчого комплексу (підземне будівництво) на пр-ті Соборності, 30». Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».


Свої вимоги підприємець мотивувала тим, що 30.08.2006 року Луцька міська рада винесла рішення №5/58, яким погодила їй місце розташування спортивно-оздоровчого комплексу (підземне будівництво) за цією адресою на земельній ділянці загальною площею 0,07 га за рахунок земель міста не наданих у власність чи користування. І вже 27.09.2006 року депутати погодили надання Людмилі Павлович цієї земельної ділянки на умовах оренди для будівництва та обслуговування спортивно-оздоровчого комплексу і було затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки загальною площею 0,0642 га. Тож вже на початку 2007 року між сторонами було укладено договір оренди земельної ділянки на пр-ті Соборності, 30 в м. Луцьку, яким передбачено, що у випадку належного виконання обов'язків відповідно до умов договору, після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар має право на його поновлення.


Тож у суді позивач заявила, що неодноразово зверталась до Луцької міської ради з заявами про поновлення вищевказаного договору. Проте, 25.07.2012 року депутати ухвалили рішення №29/52 «Про відмову в поновленні договору оренди землі» Людмилі Павлович. Тож вже 14 серпня вона отримала лист про повернення орендованої земельної ділянки з вимогою підписати відповідний акт приймання-передачі земельної ділянки.


Таким чином Людмила Павлович звернулась до суду з проханням визнати нечинним та скасувати рішення Луцького міської ради №29/52 від 25.07.2012 року «Про відмову у поновленні договору оренди землі підприємцю Павлович Л.Я для будівництва та обслуговування спортивно-оздоровчого комплексу (підземне будівництво) на пр-ті Соборності, 30». Окрім цього вона вимагала, аби суд зобов'язав Луцьку міськраду розглянути на пленарному засіданні чергової сесії її заяву про поновлення договору оренди.


У суді було встановлено, що Людмила Павлович є безпосереднім власником об'єкту незавершеного підземного будівництва на пр.-ті Соборності, 30. Тож у суді було наголошено на тому, що згідно земельного кодексу, якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача. Зокрема, укладення договору, який передбачає набуття права власності на споруду, що пов'язане з переходом права на частину земельної ділянки, здійснюється після виділення цієї частини в окрему земельну ділянку та присвоєння їй окремого кадастрового номера. Тож суддею під час засідання встановлено, що оскаржуване рішення є таким, що не відповідає вимогам чинного законодавства та порушує право позивача на переважне право на укладення договору оренди земельної ділянки для будівництва та обслуговування спортивно-оздоровчого комплексу (підземне будівництво) на пр-ті Соборності,30 в м. Луцьку.


Крім того, зазначене рішення прийнято всупереч вимогам Конституції України, оскільки в ньому не наведено мотивованих підстав, не наведено і не зазначено причин для відмови у продовженні договору оренди.


Таким чином, суддя Луцького міськрайонного суду Андрій Олексюк постановив задовольнити позов Людмили Павлович до Луцької міської ради. Зокрема, суд виніс постанову, якою визнано нечинним та таким, що підлягає скасуванню рішення Луцької міської ради №29/52 від 25.07.2012 року «Про відмову у поновленні договору оренди землі підприємцю Людмилі Павлович для будівництва та обслуговування спортивно-оздоровчого комплексу (підземне будівництво) на пр-ті Соборності, 30». Тож суд зобов'язав Луцьку міську раду розглянути на пленарному засіданні чергової сесії заяву Людмили Павлович про поновлення договору оренди земельної повторно.


Нагадаємо, що Людмила Павлович є власницею ресторану «Княжий двір», під яким власне будується спортивно-оздоровчий центр. Минулоріч навколо цього будівництва розгорівся скандал, оскільки мешканці будинків 30 і 28 виступили категорично проти будь-якого підземного будівництва через наявність у будинку 28 великих тріщин. На переконання жильців, якщо підземне будівництво триватиме далі, їхній будинок може спіткати та ж доля, що й на Рівненській, 109. В руїну перетворяться більше 100 квартир. Тож земельна комісія вирішила заборонити їй подальшу розбудову у експлуатацію даної ділянки, аби уникнути загрози обвалу будинку через руйнування фундаменту.