Екс-голова правління ВАТ «Володимир-Волинський цукровий завод» Юрій Паращак, з серпня 2008 року по березень 2009 за посібництвом директора ТзОВ «Агрополіс-К», вчинили ряд зумисних злочинів, які головним чином полягали в ухиленні від сплати податків ВАТ «Володимирцукор». Це спричинило ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Так, керівник цукрового заводу, здійснюючи протягом 2008 року господарську діяльність, пов´язану із переробкою цукросировини та виготовленням цукру, ухилявся від сплати податків шляхом завищення валових витрат та податкового кредиту підприємства. Більше того, попередньо змовившись з директором «Агрополіс-К», що зареєстроване у місті Рогатин Івано-Франківської області, спільно склали неправдиві документи про укладення та виконання між обома підприємствами договору купівлі-продажу цукрових буряків. Згідно нього, «Агрополіс-К» продав Володимир-Волинському підприємству вирощені цукрові буряки в кількості 290 тисяч тонн. За іншим же договором вже цукровий завод «Володимирцукор» продав «Агрополіс-К» майже 123 тисячі тонн сировини.

При цьому, голова правління цукрового заводу, особисто підписав неправдиві документи стосовно постачання товару і надав їх для підписання своєму головному бухгалтеру, яка провела по ним господарські операції по бухгалтерському та податковому обліках підприємства. Однак, жінці не було відомо про злочинні наміри свого керівника.

Крім того, Юрій Паращак неодноразово ухилявся від сплати податків, що підлягали перерахування до бюджету очолюваним товариством, завищивши валові витрати та податковий кредит. Для цього він використав неправдиві документи про придбання ВАТ «Володимирцукор» в січні 2008 року у ВКП «Українська нафтогазова компанія» цукру-піску на загальну вартість понад 50 мільйонів гривень, в тому числі ПДВ – на суму понад 8 мільйонів гривень.

Окрім вказаних махінацій, голова правління цукрового заводу систематично ухилявся від сплати страхових внесків на загальнообов´язкове держане пенсійне страхування до Пенсійного фонду.

Таким чином, згідно вироку Володимир-Волинського міського суду від 5 листопада 2012 року керівник заводу-цукровика засуджений до 4 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати керівні посади терміном на 2 роки та конфіскацією майна та штраф у розмірі 20 тисяч неоподаткованих мінімумів громадян.

Однак, від відбування основного покарання його звільнили, за умови якщо він протягом однорічного іспитового терміну не вчинить нового злочину та виконає покладені на нього обов´язки.

Також стягнуто з нього в користь держави в особі Володимир-Волинської податкової інспекції понад 26 мільйонів гривень та понад 19 мільйонів гривень матеріальної шкоди.

Його спільник отримав покарання у вигляді 4 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати керівні посади на 3 роки, з конфіскацією всього майна та штраф у вигляді 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Однак, і його звільнили від відбування основного покарання за умови, якщо він протягом 3 років іспитового терміну не скоїть нового правопорушення.

Але, останню крапку в даній ситуації поставив Апеляційний суд Волинської області, куди прокурор, який брав участь у суді першої інстанції подав апеляцію стосовно даної справи. Власне, 22 березня цього року, колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ розглянули дану апеляцію.  В результаті, від призначеного покарання Юрія Паращака таки звільнили - у зв´язку з закінчення строків давності та зобов´язали його сплатити штраф в сумі 425 тисяч гривень, а також позбавили права обіймати керівні посади терміном на 2 роки та конфіскували його майно.

Принцип звільнення від покарання у зв´язку з закінченням строків давності, застосували і до його спільника.