За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я збудники інфекційних хвороб стрімко поширюються та завдають шкоди здоров'ю населення. Головне управління Держсанепідслужби області застерігає волинян бути обачними та не підхопити жодного збудника інфекційної захворюваності, які поширені на території області.
Волинська область ендемічна з деяких небезпечних інфекцій, зокрема кліщового вірусного енцефаліту, лаймбореліозу та туляремії. Саме на весні та влітку існує загроза нападу різних комах, в першу чергу кровососів – комарів, особливо іксодових кліщів. Вони є основними носіями збудників згаданих вище небезпечних інфекційних хвороб.
Так, з 1995 року зареєстровано 191 випадок кліщового енцефаліту, більшість з яких у Ратнівському районі, де існує активнодіючий природний осередок кліщового енцефаліту. Однак реєструються випадки кліщового енцефаліту в інших районах: Старовижівському (у 2006р.), Шацькому (2009р.), Ківерцівському (2012р.).
На території області встановлено 49 ензоотичних населених пунктів по іксодовому кліщовому лаймбореліозу (за останні два роки зареєстровано 10 нових випадків).
Спільним для них є те, що переважна більшість випадків кліщового енцефаліту та лаймбореліозу пов’язані з перебуванням людей на природі (збір ягід, грибів або відпочинок у лісосмузі), на сільгоспроботах із заготівель сіна на заболочених місцях спричинена саме нападами іксодових кліщів.
В 13 районах реєструються 79 ензоотичні території поширення туляремії, де за останні 10 років лабораторно підтверджено 14 випадків захворювань людей. Майже щорічно підтверджується циркуляція збудника серед мишовидних гризунів та іксодових кліщів - основних носіїв збудника туляремії.
Держсанепідслужба застерігає щодо небезпеки паразитарних інвазій (ехінококозу, токсокарозу, дирофіляріозу тощо) та кишкових інфекцій при підготовці до пікніків, коли масово вживатиметься м’ясна продукція, особливо приготована в природних умовах - на вогнищі.
Важливо, не купувати м’ясо невідомого походження на стихійних ринках, а якщо все ж таки придбали, то в процесі його приготування слід чітко дотримуватись технології: ретельно прожарювати м'ясо (чи проварювати) до повної готовності.
Фахівці Головного управління дерсанепідслужби у Волинській області застерігають волинян під час активного відпочинку на відкритому повітрі бути обачними. Берегти власне здоров'я та своїх близьких. Несподіванки, які приховує в собі природа можуть бути небезпечними для вашого організму.





Коментарі
коментарів немає