Двоє дітей і дорослий постраждали від щелеп чотирилапого в Луцьку. Там вулицею продовж кількох днів вештався скажений пес. Спершу, кажуть, тварина не була агресивною. Лише інколи полювала на домашню птицю, а коли хвороба загострилася, почала атакувати людей, - пише НТН.

Шестирічний Богдан та на два роки молодший Марко від нападу невеличкого пса оговтуються в сусідніх палатах. Біля обох чергують матері. В одного малюка ушкоджена нога, в іншого рани складніші - чи не на всьому тілі хлопчика.

Марк, постраждалий:

- Я їхав на велику додому, а собака на мене напала.

- Велика та собака була?

- Ні.

- Вона гавкала перед тим, можливо, злякала тебе чи відразу накинулася?

- Відразу кинулася. 

- Ти злякався?

- Так.

- А куди тебе покусала?

- За руку, вухо і голову. 

Доки малих везли до травмпункту, агресивного Бобика зловили й доправили до собачого притулку. За два дні він здох. Розтин показав, що від сказу. Постраждалих одразу ж ушпиталили - лікувати почали спочатку.

Федір Кошель, керівник управління охорони здоров'я Луцької міськради:

- Інкубаційний період від 12 днів до 90 може тривати. Але в основному місяць-півтора захворювання може початися, якщо собака дійсно заражена сказом. Але заходи відомі, і ми їх дотримуємося. Ввели антирабічний гамоглобулін. Почали щеплення.

У клініці обидвоє хлопчиків пробудуть ще кілька днів. Їхні рани потроху загоюються, але без медичних оглядів тричі на день - ніяк. Малим пацієнтам щодві години міряють температуру, намагаються вивести зі стресового стану.

Валентина, мати постраждалого:

- Злякався. От ми зараз виходимо на вулицю, то він ворон боїться. Наляканий.

Емоційно постраждали й самі батьки.

Діна, мати постраждалого:

- Переживань було багато. Дуже. Це - навіть не те слово. Це ж вартує життя дитини. Якби ту дитинку не покусала собака і ми не взнали б, не знаю, яке б було закінчення…

Від початку року лише в Луцьку бродячі пси триста разів нападали на людей. У 70-ти випадках від їхніх зубів постраждали діти. Медики радять: якщо бачите надмірно збуджену тварину, або ж навпаки - в'ялу та ще й з піною біля пащі - оминіть її, а потім обов'язково зателефонуйте на гарячу лінію комунальних служб. Та що епізодичні відловлювання виправлять ситуацію, чиновники сумніваються.

Федір Кошель, керівник управління охорони здоров'я Луцької міської ради:

- Взагалі в рік у нас йде десь до 700 покусів. Воно протягом останніх років не збільшується, не зменшується. Кормова база у Луцьку хороша. Собаці не варто займати якусь певну територію, щоби прогодуватися. Тут біля кожного смітника можна поїсти. Наші люди їх підкормлюють, і ця справа не зникає.

Та все ж з безпритульністю тварин у місті боротимуться. Цьогоріч Луцьк має почати будівництво вольєра європейського взірця. Там утримуватимуть півтисячі вакцинованих і стерилізованих собак.