Волинські селяни не знають куди збувати м’ясну сировину, адже ковбасні цехи не приймають м’ясо у населення. З чого в такому разі виготовляють ковбасу - невідомо. Про це повідомляє ТРК «Аверс».
Представники однієї ковбасень на запитання, чи приймають м’ясну продукцію відповіли: «Ні, наразі не приймаємо… Тому що в нас є постачальники, які возять по замовленим партіям… Не приймаємо м’ясо від людей».
Двох виробників, які приймають м’ясо від населення, таки вдалося знайти. Втім, ціна, за якою вони пропонують здати продукцію, не надто вигідна для волинських селян: «Я вам ціну скажу, бик на сьогоднішній день, десь я точно ціну не знаю, але я думаю район 24-25 гривень на кості, тобто, під тушу… Місяць назад живок був вообще десь 12 гривень…».
На ринку за той же кілограм м’яса підприємці правлять від 40 до 55 гривень. Покупці ж в свою чергу бідкаються, при мізерній пенсії та зарплаті - ціна на м’ясо висока. Часто прицінившись, люди з м’ясного ряду йдуть до ковбасних полиць. Там кілограм продукції можна придбати від 35-ти гривень. Хоча щодо її якості мають великий сумнів. Мовляв, ковбаса давно не та, що раніше.
Пенсіонер Богдан розповів: «Багато тих підприємців, і хочуть все нажитись на простому народі, бо багаті знають де купляти, їм привозять». Пенсіонерка Софія скаржиться, що ковбасу навіть котики не хочуть їсти.
Як розповіли в державному підприємстві «Волиньстандартметрологія», ковбасні вироби в залежності від кількості м’яса поділяються на сорти. У виробах першого, повинне бути присутнє лише м’ясо та прянощі. В решті - м’ясо можна замінити. Державні контролюючі органи нині не відповідають за те, що потрапить на стіл до споживача .
Начальник відділу з питань стандартизації ДП «Волиньстандартметрологія» Тетяна Ковальчук зазначила: «Для ковбас вищого сорту дозволена тільки стовідсоткова м’ясна сировина і розписано, яка може бути сировина. Для ковбас другого і третього сорту уже дозволені крупи, крохмаль та борошно пшеничне… За якість продукції відповідає виробник».
У державній лабораторії ветеринарної медицини в ковбасі виявили перевищення норм барвників та нітритів.
Виконуючий обов’язки директора Волинської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини Оксана Шкварка розповіла: «Були перевищення в сосисках нітритів, були перевищення по мікробіологічних показниках… Це вже питання до виробника, який, знаєте колір червоної ковбаси це за рахунок отих селітра, чи як вона харчова називається, і якщо її передозувати, тоді буде норми перевищувати згідно нормативних документів».
Тож і виходить, що волинський селянин сприяє виконанню державних програм по збільшенню поголів’я худоби та потім за безцінь віддає вирощене. Тим часом населення за великі гроші, під виглядом м’яса, у кращому випадку купує крохмаль, або ж крупу.
Коментарі
коментарів немає