Перші пацієнти з діагнозом отруєння вже надходять до медичних закладів Волині, - повідомляє ТРК «Аверс».
На Луцьких ринках продають найрізноманітніші види грибів, які везуть до Луцька із навколишніх районів: Рожищенського, Ківерцівського, Луцького, проте, їдуть сюди навіть і з Маневич та Ковеля. Ціни, щоправда, трохи «кусаються» - кілограм білих грибів можна придбати за ціною від 30-ти гривень, в той же час, маслята коштують до 20-ти гривень за кілограм. Продавці зізнаються, що нині грибів в лісі мало, тому й ціни високі.
Між тим, на запитання чи годують продавці своїх дітей грибами, відповідають однозначно - так. Мовляв, у них є свої рецепти, тому й не бояться: «Ми в гриби стараємося не додавати сметану. В мене якщо проблеми з желудком то навіть білим грибом отривитися можна, якщо додасте сметану».
Іншу думку мають медики. Лікарі зазначили, що сезон грибів тільки розпочався, а у лікарнях вже пік пацієнтів, які ними отруїлися. Лікарі наголошують найнебезпечніше годувати грибами дітей до 14-ти років. Бо отримати розлад шлунку можна навіть від здавалося б безпечних білих грибів. Та й навіть організм дорослої людини не завжди може перетравити страву із грибів.
Завідувач відділенням анестезіології та реанімації ВОДЛ Олег Тацюн розповів: «Їжа з грибів потребує великої роботи нашого кишково-шлункового тракту, для того щоб їх перетравити. Враховуючи анатомо-фізіологічні особливості дитячого організму? зокрема кишково-шлункової системи, дитячий організм не спроможний якісно перетравити цей гриб і відповідно засвоїти всі речовини, які отримують з грибів».
Безпечність волинських грибів на центральному ринку міста контролюють працівники держлабораторії. Вони щоранку перевіряють їх на радіацію та дивляться, чи бува не потрапили до кошика отруйні гриби. Запевняють, що вміст радіації в межах норми.
Завідувавч держлабораторії та експертизи на центральному ринку Тетяна Зарубайко зазначила: «В нас в державній лабораторії, коли ми виходим і наші спеціалісти дивляться обов’язково, чи є гриби їстивні, чи неїстивні і крім того проводиться радіологічний контроль. А на стихійних ринках цього немає, і для того, щоб впевнитися, що гриби пройшли контроль обов’язково покупцю обов’язково потрібно попитати експертний висновок. Якщо є - значить гриби перевірені в держлабораторії на ринку і за ці гриби лабораторія несе відповідальність».
Також спеціалісти закликають не купувати гриби на стихійних ринках та перевіряти наявність експертного висновку, бо чесне слово продавця - не виправдання чиємусь отруєнню.
Коментарі
коментарів немає