Ситуація з харчуванням в луцьких лікарнях останнім часом покращилася, - інформує видання «Під прицілом».

До недавнього часу з вуст колишніх пацієнтів стаціонару міських лікарень можна було почути:  «Боже, чим нас там годували – це жах!»

Отож, ми вирішили переконатися чи ж насправді все так погано у «нашому домі».

Перший жереб впав на Луцьку міську клінічну лікарню.  Там були «дуже раді» нашій появі та на диво погодилися розповісти і показати нам кухню, заявивши: «Тут приховувати нам нічого - у нас все дуже добре!».

Головний лікар медичного закладу Лариса Духневич та головний бухгалтер лікарні показали нам  документи, у яких містилась уся інформація про харчування пацієнтів за останній місяць.

«Кошти на харчування для наших пацієнтів виділяються з місцевого бюджету.  На одного хворого стаціонару нам видали 4 гривні 64 копійки на добу. А харчуються наші пацієнти три рази на день. Як бачите – не дуже то й велика сума, враховуючи кількість пацієнтів та ліжкоднів, які вони тут лежать. Середня кількість перебування в лікарні - 11 ліжкоднів. Тому, звісно, без допомоги благодійних фондів справа не обходиться» - наголошує начальниця.

Лікарняне меню виявилось не надто різноманітним, проте, все необхідне для харчування хворих і підтримання їхньої життєдіяльності тут є: картопля, салат з буряка, м’ясо, сосиски, суп, гречана та перлова каша.  Як нам доповіли - каша готується під паром, тобто не втрачає своїх корисних властивостей. Діткам дають молоко, масло, сир.

«На Великодні світа пацієнти отримують по  яєчку та пасочці, чим ми завдячуємо знову ж таки нашим спонсорам» - говорить заступник головного лікаря Андрій Смольянінов.

Для діабетиків складається окрема дієта, що передбачає покращене харчування. Проте, в якому значені «покращене» ми так і не дізналися. Тішить, що списки хворих на діабет та їх меню занесені в базу даних комп’ютерів, що знаходяться на кожному поверсі лікарні.

Лікарня закуповує продукти харчування у тих підприємств, які виграють тендер. Дивно, що назву своїх постачальників головні особи закладу не повідомили. В той же час, наголосили, що Луцька міська клінічна лікарня має свій сайт в інтернет-мережі і всі бажаючі можуть ознайомитися з інформацією про виробників продуктів для лікарні у розділі «Вісник державних закупівель».

Також Андрій Смольянінов розповів: «За численними проханнями з боку пацієнтів, які мають проблеми зі спиною у нашій столовій поставили барні стійки. Тобто, ми стараємося задовольнити всі потреби людей. Кожного місяця ми проводимо анкетне опитування наших пацієнтів: чи задоволені вони харчуванням в закладі, поводженням з ними лікарів, якістю обслуговування тощо. За даними опитування за останній місяць 24% хворих, що знаходяться у нас на стаціонарі поставили відмітку в графі «дуже задоволені», 72% - «задоволені», 4 % - «незадоволені», 3 особи були дуже незадоволеними. Але ж ви розумієте, всім не вгодиш». 

Ми висловили бажання поспілкуватися з пацієнтами особисто і нас люб’язно провели у відділ кардіології. На запитання: «Чи подобається вам лікарняне харчування?»,  хворі, знітившись, відповіли: «Судячи зі стану справ у нашій країні, тут нас годують дуже добре. Поскаржитись немає на що». 

Наступним на черзі став Луцький клінічний пологовий будинок. Головний лікар Михайло Токарчук, на жаль, не зміг з нами поспілкуватися, посилаючись на зайнятість. Проте, його заступник по медичній частині Галина Бондарук, головний бухгалтер будинку та дієтсестра надали необхідну інформацію й провели екскурс до харчоблоку та відділення патології вагітних.

Ми дізналися, що з місцевого бюджету на одну пацієнтку пологового будинку виділяють 3 гривні 50 копійок на день. Проте, цього місяця сума по клініці становить 4 гривні 13 копійок, що пояснюється зекономленими на продуктах коштами за попередній місяць.

Як стало відомо, тендер на закупівлю продуктів медичний заклад не провели. Постачальниками було обрано приватні підприємства «Волинь Агрореммаш» та СВГ «Надія».

За словами дієтсестри, до  складу щоденного триразового харчування входять дієтичні страви: гречка, рис, макарони, манка, картопля, морква, буряк, яйця, супи, через день борщ. Порція гарніру становить 160-180 грам. Молочне подається кожного дня. Масла для додавання у гарніри недостатньо, але все ж інколи його подають із хлібом. Два рази на місяць готують уху. До страв додають зелень. Два рази в тиждень до каші чи картоплі дають відварену курку.

«Сосиски готують, але раз в місяць, коли є гроші, щоб їх купити» - розповідає дієтсестра.

Пацієнтки, які потребують спеціального харчування, мають свої столи в їдальнях, де їм подають страви відповідно до журналу обліку дієт. Поспілкувавшись з жінками із відділу патології вагітних, ми переконалися, що вони задоволені харчуванням в клініці та якістю обслуговування. Окрім цього, ми побували на кухні та переконалися, що там все «кошерно».

Головний бухгалтер повідомляє: «Зрозуміло, що коштів недостатньо, але нам допомагають наші благодійники!»

Спонсори у клініки дійсно дуже хороші - подарували мікрохвильову піч, холодильник та європейську сухожарову піч, в якій стерилізується посуд.

Як бачимо, обидві клінічні лікарні справляються з проблемою нестачі коштів на харчування досить непогано, проте, питання про стан справ в інших медичних закладах залишається відкритим.