Про підсумки сільськогосподарського року повідомляє Головне управління статистики у Волинській області.
У 2013р., за розрахунками, вироблено продукції сільського господарства на суму 6,3 млрд.грн. (у постійних цінах 2010р.). З них 4,3 млрд.грн. (68,2% загального обсягу) – господарствами населення, 2 млрд.грн. (31,8%) – агроформуваннями. Приріст виробництва становив 2,6% і забезпечили його, в першу чергу, аграрні підприємства, у яких виробництво сільськогосподарської продукції підвищилось на 6,9%. За обсягом виробництва в розрахунку на одного жителя Волинь посіла 13 місце в державі.
Виробництво продукції рослинництва загалом дещо перевищує рівень 2012р. А в агроформуваннях, завдяки більшому урожаю зернових та олійних культур, зросло на 5,2%. В домогосподарствах, частка яких становила майже 71% загального обсягу, через нижчий, ніж позаторік, урожай картоплі, виробництво рослинницької продукції зменшилось на 1,7%.
Господарствами усіх категорій у 2013р. вирощено 901,7 тис.т зернових та зернобобових культур у вазі після доробки. За рахунок підвищення урожайності на 1,9 ц з 1 га, порівняно з 2012р., виробництво зерна зросло на 3,7%. Зібрано кращий врожай пшениці – 475,8 тис.т (на 7,8%) та кукурудзи на зерно – 174,5 тис.т (на 19,7%).
Виробництво картоплі (1087,0 тис.т) порівняно з 2012р. зменшилося на 6,4%, через зниження урожайності, овочів (282,1 тис.т) – збільшилось на 0,1%. Обсяги виробництва плодоягідної продукції (37,6 тис.т) зросли на 5,5%.
Цукрових буряків (фабричних) зібрано 580,0 тис.т, що на 11,1% менше порівняно з 2012р. Зниження їх виробництва відбувається внаслідок переорієнтації аграрних формувань на вирощування олійних культур. Сільськогосподарські підприємства виробили 76,7 тис.т ріпаку, що в 1,6 раза більше врожаю попереднього року, та 42,2 тис.т сої (на 12,8% більше).
Господарствами населення вирощено 99,0% загального урожаю картоплі, 96,4% овочів, 92,3% плодів і ягід, 49,2% зерна, 46,6% цукрових буряків.
У галузі тваринництва вироблено на 5,6% продукції більше, ніж у 2012р. Приріст спостерігався, як у сільськогосподарських підприємствах, які збільшили обсяги виробництва на 8,7%, так і в господарствах населення – на 4,0%.
Всіма категоріями господарств реалізовано на забій 143,2 тис.т худоби та птиці (на 12,6% більше), вироблено 467,1 тис.т молока (на 0,1% більше) та 185,1 млн. штук яєць (на 0,5% менше).
Домогосподарства і надалі виступають основними виробниками молока (83,5% загального обсягу) та яєць (89,1%). Аграрні підприємства виробляють майже 57% м’яса. У структурі реалізації худоби та птиці на забій сільськогосподарськими підприємствами 79% становила частка птиці, тому що понад три чверті загального обсягу – це продукція товариств "Володимир–Волинська птахофабрика" та "Птахокомплекс "Губин".
Коментарі
коментарів немає