Нещодавно, 12–13 лютого, у місті Брест (Білорусь) відбулася міжнародна наукова конференція «Розвиток економічної складової транскордонного співробітництва», на якій з доповідями виступили представники Брестського державного технічного університету та Луцького національного технічного університету. Про це повідомляє сайт вишу.

Зі вступним словом звернувся до присутніх декан економічного факультету БрДТУ Анатолій Радчук та завідувач кафедри світової економіки, маркетингу та інвестицій економічного факультету БрДТУ Андрій Проровський. Також на відкритті декан факультету бізнесу Тарас Божидарнік презентував Луцький НТУ. Зокрема, він розповів про структуру університету та наукові досягнення колег, міжнародну та грантову діяльність нашого ВНЗ.

Під час конференції обговорювалися такі теми, як: «Угода про асоціацію між Україною та ЄС і альтернативи регіональної інтеграції», «Транспортно-логістичні аспекти транскордонного співробітництва», «Особливості розвитку нових форм туризму у транскордонному регіоні», «Маркетингові дослідження поведінки споживачів санаторно-курортних послуг транскордонного регіону», «Сутність і наслідки глобалізації світової економіки», «Перспективні напрямки транскордонного співробітництва в інноваційній сфері». Також білоруські колеги представили міжуніверситетський проект Брестського регіонального центру «Бюро кар’єри». «На конференції я почув багато цікавих ідей та проектів про співпрацю. Під час обговорення конференції були представлені пропозиції самостійних і часом дискусійних напрямів. Звичайно, ідеї та напрямки потрібно ще досить довго обговорювати, але початок співпраці уже покладено», – розповідає Андрій Мольчак, студент V курсу спеціальності «Управління інноваційною діяльністю» Луцького НТУ.

Після обговорення доповідей був підписаний договір про науково-технічну та творчу співпрацю між БрДТУ та Луцьким НТУ. Окрім того, в програму конференції також була включена екскурсія на підприємство одного з найбільших в Білорусі виробників молочної та сокової продукції – ВАТ «Савушкін продукт».

Місією компанії, як зазначила екскурсовод, є дарувати людям радість і здоров’я. Ця компанія використовує закритий тип виробничого процесу (контакт персоналу з продукцією зведений до мінімуму), а вся виробнича ділянка поділена на зони (зелена, жовта, червона), потрапити в які може лише персонал зі спеціальним дозволом. «Розпочалася екскурсія з перегляду виставки нагород і досягень підприємства. – ділиться враженнями Андрій Мольчак. – Після цього ми пішли оглядати виробництво. На підприємстві дуже високі вимоги до стерильності і чистоти, тому для початку ми пройшли у кімнату, де одягнули халати і шапочки та пройшли процес дезинфекції рук. Нас провели в оглядову галерею, звідки було видно всі етапи виробництва продукції. Звісно, шкода, що це було на відстані, але екскурсовод поетапно і детально про все розповідала. На заводі встановлене найновіше автоматизоване обладнання, яке мінімізує втручання людини у процес виробництва. На жаль, нам не запропонували продегустувати продукцію, але ми змогли купити її і скуштувати у магазині, що знаходиться на території заводу».