«Борщовий набір» овочів в Україні за останній місяць подешевшав майже на 5% - із 14,21 грн у травні до 13,38 грн у червні. Такі дані наводить директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко. Про це пише ТСН.
Зниження ціни пояснюють тим, що на ринку з'явилися овочі нового врожаю. Скажімо, капуста і солодкий перець подешевшали на 26%, зелень – на 23%, а часник – на 12 відсотків. Натомість не змінилася вартість квасолі та кореня петрушки.
Разом із тим зросли ціни на овочі цьогорічного урожаю, яких ще недостатньо на ринку. Зокрема, ціна моркви зросла на майже 83%, столового буряка – на 65%. На чверть подорожчала картопля, на майже 5% – цибуля на ріпку. За словами Лупенка, «борщовий набір» за останній рік подорожчав майже в півтора разу – на 40%, у червні 2013-го він коштував 9,56 грн. Найбільше подорожчала ріпчаста цибуля – ціна зросла майже в чотири рази. Картопля здорожчала в 3,4 разу, морква – у 2,8 разу, столовий буряк – у 2,6 разу. Крім того, на майже 82% стала дорожчою квасоля. Водночас ціна капусти зросла на десять відсотків. За прогнозами Інституту аграрної економіки, у липні 2014 року відбудеться подальше здешевлення овочів "борщового набору".
Така тенденція спостерігалася і в попередні роки. Зокрема, у липні 2012 року ціни були нижчі за червневі на 12,6%, а у 2013-му – на 13,1%. Варто зазначити, що "борщовий набір" - це кількість овочів та зелені, які потрібні для приготування однієї порції пісної страви. У той же час продуктів доводиться купувати набагато більше, адже, скажімо, продавці не ріжуть на частинки великі голівки капусти. Крім того, слід додати до "борщового набору" ще й шматок м'яса. Тож каструля борщу на сім'ю обійдеться щонайменше в 50-60 гривень.
Коментарі
коментарів немає