Відсоток підприємств області, які офіційно виплачують заробітну плату нижче мінімальної, назвали катастрофічним. Окрім цього, чимало прибуткових підприємств не оформлюють працівників.
Про це йшлося під час наради із розгляду питань бюджетування та уникнення можливих втрат до бюджетів усіх рівнів в облдержадміністрації 11 вересня. Пише Інформаційне агентство Волинські Новини.
Протягом другого кварталу цього року 3227 суб’єктів господарської діяльності (27,9% від загальної кількості) виплачують зарплату на рівні нижчому за мінімальну. Про це повідомив начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Головного управління Міндоходів у Волинській області Петро Івасишин. Він наголосив, що за рівнем заробітної плати наша область займає третє місце знизу серед регіонів України, а відсоток підприємств, які виплачують працівникам зарплату нижче мінімальної назвав катастрофічним. Так, у Володимир-Волинському районі таких підприємств 32,9%, у Ковельському – 36,1%, Турійському – 35,3%, Іваничівському – 36,1%, у Локачинському - 39,8%, у Ковелі – 31%, у Луцьку – 31%.
Окрім цього, посадовець звернув увагу на те, що кількість закладів громадського харчування на Волині щороку збільшується, а надходження від них не збільшуються, а навіть зменшуються. Так, від закладів громадського харчування у серпні цього року надійшло 109,5 тисячі гривень податку з доходів фізосіб, тоді як у серпні минулого року - 133,2 тисячі. Незважаючи на те, що такі заклади – один із найприбутковіших сегментів малого бізнесу, зарплата працівників таких закладів залишається нижчою від мінімально встановленого рівня, а часто працівники працюють взагалі без оформлення. Втрати ПДФО протягом шести місяців цього року від недосягнення середньогалузевого рівня заробітної плати у торгово-розважальних закладах становлять 306,9 тисячі гривень. Після обстеження 128 таких закладів додатково легалізували 39 найманих працівників, до бюджету надійшло 66 тисяч гривень податку.
Також посадовець зауважив, що часто таким закладам дають дозвіл працювати вночі, водночас у договорах із найманими працівниками вказується, що, наприклад, кухар працює до 16.00, зазвичай на 0,5 ставки.
«Є ресторан, і ми бачимо, що він працює до 24 години, і одна зміна і один кухар ніяк не може обслужити клієнтів, тим більше щодня. Зрозуміло, що повинно бути дві зміни, а офіційно зареєстровані працівники однієї зміни», - зазначив Петро Івасишин.
Ще одним із прибуткових видів діяльності в області, з його слів, є пилорами, де часто офіційно немає навіть жодного найманого працівника (з 283 підприємств у 124 відсутні наймані працівники).
Коментарі
коментарів немає