Більше сотні волинян зібралися сьогодні, 22 жовтня, біля Волинської ОДА аби звернутися до вищих органів влади і попросили, щоб перший батальйон територіальної оборони «Волинь», що зараз дислокується у районі Дибальцевого не переформатовувати у мотострілковий батальйон та не підпорядковувати його Мінобороні.

Родичі бійців і самі військовослужбовці вимагають залишити їх в тому складі, в якому вони призивалися, під тим командуванням і тим же підпорядкуванням. Родичі протестують, щоб їх чоловіків переводили у склад регулярної армії. Інакше вони обіцяють перекривати траси і розпочати голодування.

«Дійсно призивалися ми всі з однією метою, ми йшли добровольцями. Нам обіцяли, що будемо служити на українсько-білоруському кордоні в районі Волинської області. Після того отримали розпорядження, що висуваємся на кордон в Сумську область. Там ми простояли півтора місяця - Чернігівська, Сумська область. Знов нас ввели трохи в оману. Потім нас відправили в Донецьку область. Зараз ми знаходимося в Дибальцево. Зараз стоїть питання переформування нашого батальйону територіальної оборони в 99-ий окремий мотопіхотний батальйон, який буде входити в склад 15 бригади артилерійської міста Хмельницьк. Відповідно задачі, які будуть перед нами стояти будуть зовсім інші, ніж повинні мали бути до того як нас формували. Однак бійці таке рішення не приймають. Хлопці дуже збентежені», - зазначив замкомбата Олег Кивлюк.

Бійці розповідають, що, згідно Розпорядження Президента батальйони територіальної оборони не можуть знаходитись на першій лінії оборони. Вони мають бути на місцях своїх дислокацій або максимум на третій лінії оборони. Хоча бійці зараз перебувають на передовій.

Військовослужбовець підкреслив, що дійсно здійснюється тиск зі сторони командування ОК «Північ» на командира батальйону «Волинь». Ще на вчорашній день був готовий акт про переведення батальйону до 15-ої артилерійської бригади, але командир  батальйону — полковник Сергій Козак не підписує його.

«Я не прошу його забрати звідти, я ніколи не була проти, бо я поважаю і люблю армію. Він був на пенсії, але не міг не піти. Я його благословила, бо якщо наші діти не будуть там, то Путін буде тут. Наші діти там, вони мудрі, вони герої, вони знають за що стоять. Сергій завжди просить тільки молитися за них. Молотися щодня. І вони відчувають силу вашої молитви. Вони не підуть з лінії раніше часу. Вони розуміють і мають там бути», - розповідає мама командира батальйону Алла Козак.

Крім того, Алла Козак стверджує, що нинішній голова ОДА Володимир Гунчик, відтоді, як прийшов на свою посаду, жодного разу не подзвонив до командира батальйону.

«Він жодного разу не подзвонив, не поцікавився, хлопці, ви ще там живі? Як ви?», - каже вона.

Відтак, рідні бійців склали звернення на ім’я голови облради Валентина Вітра з вимогою посприяти вирішенню питання: не дозволити переведення їх до іншої частини і залишити в тому ж підпорядкуванні.

Власне, голова ОДА і голова облради на момент візиту рідних військових були зайняті, зокрема Володимр Гунчик був в місті Рожище з робочою поїздкою, а пізніше на селекторній нараді з Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком. Відтак, прийняв їх перший заступник голови облради і радник голови ОДА Борис Кондратюк. Однак, родичі військових налаштовані рішуче і готові чекати керівництво області хоч і до кінця дня. Вони оформили звернення, зібрали підписи й планують його зареєструвати.

«Ми не відмовляємося воювати. Ми не хочемо, щоб нас переводили в інший підрозділ. Якщо ми станемо іншим підрозділом – перейдемо на забезпечення Міністерство оборони, а донедавна все фінансування йшло через облраду. А забезпечення Міноборони – нуль. Якщо за кошти з обласного бюджету нам вдавалося купувати запчастини, боєкомплект, то на забезпеченні Міноборони не буде й цього. І фактів, щоб це казати в нас досить. У деяких частин є танки, які їздять, та не стріляють, а є БМП, які стріляють, та не їздять. А як тільки нас віддадуть в Міноборони – нас порвуть, розпорошать», - каже військовий.

Пізніше до громади звернувся голова обласної ради Валентин Вітер. Він зазначив, що треба трохи змінити текст у зверненні, щоб він був ширший, більш чітко були висунуті ідеї, прохання і клопотання по відношенню до тербатальйону.

«Ми маємо чітко визначити вимоги: щоб залишився тербатальйон, який має захищати терени Волинської області, щоб лишився він як сама бойова структурна одиниця – перший територіальний батальйон, в тому складі в якому він був. Відповідно до тих заяв добровольців, які писали тоді. Він переходить в пряме підпорядкування Міноборони. Ми хочемо почути відповідь - навіщо таке робити? Батальйон тер оборони, вважаю, свої обов’язки має виконувати на волинській землі. А якщо розформовується – то хай відправляється додому», - зазначив Валентин Вітер.

Якщо цей лист буде підписаний головою облради та головою ОДА, його можна буде надсилати Президенту, в Міноборони та Генштаб, і сесії скликати не потрібно.