Страшно, коли у твоїй країні триває війна. Надто страшно, коли вона завтра може прийти і до твого порогу. Радісно, що у твоїй країні люди - патріоти. Важливо, коли біля тебе є надійна опора. Гірко, якщо той, кого ти вважаєш справжнім героєм, виявиться банальним пройдисвітом.
Командир роти «Захід» добровольчого батальйону «Айдар» став істинним героєм і взірцем для багатьох українців. Про таких мали б писати у підручниках історії як приклад мужності, відваги і героїзму.
Військовий на прізвисько «Зола» - незмінний військовий камуфляж, автомат наперевіс, відкритий погляд, щира посмішка. Бездоганний образ «воїна світла» ідеально спрацював на позитивний імідж Ігоря Лапіна.

Поряд зі страшними новинами із зони протистояння з окупантами дуже хотілося вірити, що цей образ - образ бійця-захисника уособив у собі тисячі героїв, які день і ніч пильнують спокій України, її жінок і дітей. У пеклі страшних новин із зони АТО неоціненна була кожна втішна звістка, яка надходила з лінії вогню. А саме такі повідомлення системно з'являлися на сторінці Ігора Лапіна в мережі Facebook. Ці звістки миттєво розліталися інтернетом. Волиняни пишались своїм героєм...


А розгадка у цього фокуcу - коротка і банальна


Повторимося, Ігор Лапін - гордість волинян і герой «Айдару». І, для грамотного завершення досконалого іміджу Ігор Лапін в телеефірі, у якому говорить про військові будні - засідки терористів, злив батальйону, російську підступність і героїзм українських бійців. І на мало не вмовляння ведучого з достойною гідністю запевняє, що чутки про його намір іти у Верховну Раду передчасні та теоретично розповідає, що корупцію не дістати з окопу, а лише з депутатського крісла.

Завіса, антракт, аплодисменти! Аудиторія готова, наступна страва - локшина.

Наступна дія - проводи

Сотні лучан прийшли на Театральний майдан міста, щоб провести на фронт своїх героїв - бійців «Айдару», які приїжджали додому у відпустки та на лікування. Тут і жаль, тут і сльози, бійців проводжають напутніми словами священиків і дитячими віршами. На майдані атмосфера урочиста і важка.

Якраз у цій атмосфері Театрального майдану перед гуртом найактивніших небайдужих городян Ігор Лапін-«Зола», командир роти «Захід» добровольчого батальйону «Айдар» зізнається, що йде виконувати завдання бойових побратимів... у Верховну Раду від луцького мажоритарного округу №22. Новоспечений кандидат дякує за довіру і обіцяє всім, що він у Парламенті не підведе ні бійців, ні мирних людей. 

... читача залишаємо в емоційній напрузі, а тим часом робимо екскурс в минуле.
Чому Лапін не влаштував прощання бійців «Айдару» з ковельчанами і не обрав стартовою платформою для свого походу в парламент Ковель, де минало його дитинство? Мабуть, тому, що ковельчани краще знайомі із родиною Лапіних. Річ у тім, що саме у Ковелі, яке в рази менше за адміністративний центр області Луцьк добре знають і його тата, і самого Ігоря Лапіна. Він там людина дуже відома. Олександр Федорович Лапін майже тридцять років працював на посаді голови Ковельського міськрайонного суду і за цей час заробив собі певний імідж та нажив прізвисько... Саша Долар.


Як розповідають журналісти-біографи, сам Ігор Олександрович після армії закінчив Курганське Вище Військове Політичне авіаучилище, дослужився до звання старшого лейтенанта під час служби на військовому аеродромі «Луцьк».

Сторінка Ігоря Лапіна Facebook

Разом з тим здобуває юридичну освіту та через проблеми зі здоров'ям покидає військову службу і займається адвокатською діяльністю.


У біографії кандидата йдеться, що він з 1997 до 2013 працював адвокатом у Волинській обласній колегії адвокатів. Між тим Ігор Лапін встиг і побізнесувати. У 2006 році Ігор Лапін засновує цех столярних виробів «Лапаст».


Подейкують, що фірма діяла напівлегально. В Єдиному реєстрі судових рішень міститься постанова Ковельського міськрайонного суду про притягнення до адміністративної відповідальності директора ТзОВ «Лапаст» за порушення умов трудового договору і оплати праці. .


Щоправда, провадження у справі закрили у зв'язку з закінченням строку накладення адміністративного стягнення.


Уважний читач тепер ще раз пригадав, хто майже 30 років очолював Ковельський міськрайонний суд.
Окрім сумнівного підприємницького досвіду Лапіна у біографії цього кандидата мав місце і зовсім уже провальний політичний досвід. Як написали дослідники біографії Ігоря Лапіна у газеті «Правда про кандидатів», Ігор уже мав провальний політичний досвід.

Зокрема, у 2010 році Ігор Лапін претендував на крісло Ковельського міського голови. Від прокомуністичної «Селянської партії». Щоправда, з гуркотом провалився, набравши трохи більше як 700 голосів.   

І знову фронт... «Народний фронт»
До списку мажоритарників Центрвиборчкому Ігор Лапін реєструється під прапорами «Народного фронту» Арсенія Яценюка. Річ в тому, що якраз у цих виборчих перегонах в Україні завели моду на військових. Цим скористалися чи не усі існуючи політсили. Однак чи не найбільше їх довкола партії Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, яку політолог Вадим Карасьов через велику присутність прізвищ військових уже охарактеризував як «партія війни».
А, якщо вірити іншому експерту, директору Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайлу Погребинському, «це дуже престижно, не кажучи вже про те, що це гарантує людям безбідне існування не тільки під час каденції, але і після того, як вони перестануть бути депутатами». Не виключено також, що до Верховної Ради йдуть і «ідейні» командири, які вважають, що вони не брали участі в жодних корупційних справах і зможуть змінити країну.

Тож Ігор Лапін - уже кандидат. Посада військового командира в «Айдарі» тепер працює на створення його іміджу перед виборцями. На його кампанію працюють найкращі представники «Самооборони Волині», які, подейкують, побили горшки з волинським «Правим сектором». Раз пораз на підтримку Лапіна до Луцька наїжджають відомі політики, громадські та військові діячі, які теж ідуть до Верховної Ради від «Народного фронту».
Це Юрій Береза, Дмитро Тимчук, Тетяна Чорновол, Лілія Гриневич, Андрій Парубій, бійці «Айдару» і так далі...

Сам Ігор Лапін ходить із двору у двір і агітує лучан за самого себе. При цьому у мирному Луцьку він не знімає камуфляжної форми.

У камуфляжі Ігор Лапін надрукований у сотнях примірників газет, проспектів, на банерах.

Щовечора на місцевому телебаченні - агітаційні ролики, сюжети з Лапіним, навіть фільм на 25 хвилин ефірного часу. Задоволення дуже не з дешевих, навіть заможніші кандидати не можуть собі дозволити стільки агітації..
Звідки гроші на виборчу кампанію?
Подейкують, що від початку й до кінця благородна місія Лапіна - похід у народні депутати від А до Я профінсована відомими волинськими олігархами, діючими нардепами Ігорем Єремеєвим та Степаном Івахівим.
Нагадаємо, що по Луцькому мажоритарному округу окрім Лапіна балотувалися іще військові - керівник «Правого сектора» Павло Данильчук, боєць 24 батальйон територіальної оборони «Айдар» Андрій Омельчук, перший заступник командира батальйону, 24 батальйону територіальної оборони «Айдар» Ігор Рицко. Подейкують, що власники «Континіуму» придивлялися до усіх кандидатів у камуфляжі.
Чому зупинили вибір на кандидатурі Лапіна - серед чинників той аспект, що вибори не хоче програти співзасновник компанії «Континіум» Степан Івахів. Він теж дуже не хотів, аби такий персонаж як Лапін був його конкурентом на Ковельському окрузі №21. Як одна з версій - гроші «Континіуму» і стали визначальними у виборі мажоритарного округу для Лапіна.

Не зайвим буде згадати у нашій статті ще один прецентдент, який стався з іншим кандидатом по Луцькому округу. Провладний кандидат Роман Іванюк за квотою пропрезидентської партії з'явився поза з'їздом Блоку Петра Порошенка. Натомість з виборчої доріжки зникає оголошений на з'зді Сергій Кошарук, якого делегували на округ №21 з центром у Ковелі і який мав би становити конкуренцію Івахіву.  

Така схема зіграла на руку Івахіву з Єремеєвим, які на одному окрузі конкурента позбулися, а на іншому отримали ще одного лояльного до них кандидата з шансом пройти. 
І, звичайно, така інвестиція автоматично означала б залежність кандидата від інвесторів у тому разі, якби він пройшов у Парламент. Разом з Мартиняком законотворцям не завадив би ще один нардеп, який грав би в унісон або у гіршому випадку був би слухняною маріонеткою в руках нафтових і молочних магнатів.


А тим більше не завадив би покірний нардеп від Луцька. Бо саме тут дедалі більш помітні інтереси власників «Континіуму». Це і ТЦ «ПортСіті», яке обійшлося Івахіву з Єремеєвим значно дешевше, ніж вони були по закону винні лучанам, це і перспектива дешевої приватизації стратегічних у Луцьку комунальних підприємств таких як «Луцьктепло» та «Луцькводоканал». Це і безліч інших амбітних і прибуткових можливостей, опиратися яким лучани не змогли б, коли б «Континіум» зумів би нав'язати їм свого прибічника - народного депутата.


Словом, думати залишилося недовго. А потому п'ять років жити зі своїм вибором без шансу на повернення.