Він одним із перших поїхав на Майдан, аби відстоювати українську Незалежність. Не зважаючи на поранення, в бою був до кінця. Та вже незадовго узявся зупиняти зовнішнього ворога - вирушив у зону проведення АТО добровольцем. Ім'я луцького айдарівця Рустама Хамраєва без сумніву увійшло в історію України. Минуло вже чотири місяці від загибелі гранатометника. Указом Президента України героя посмертно нагородили орденом за Мужність ІІІ ступеня. Державну відзнаку вручили батькам героя. Інформує ТРК «Аверс».

Із Рустамом Хамраєвим Луцьк прощався 20-го червня. Від втрати сина батьки та рідні не можуть оговтатись і досі. Адже, більшість із них навіть не знали, що Рустам перебував під кулями ворога на Сході.

Мати загиблого героя Антоніна Хамраєва: «Він взагалі від мене це приховував. Я не знала, він казав: «Мама - я в Києві на роботі»… Він просто беріг моє здоров'я, я трошки хворію, татові він казав, де він знахдиться, а від мене він це приховав, я не знала».

Маргарита Хамраєва - сестра загиблого героя теж не знала що Рустам Хамраєв захищає Україну: «Про те, де перебуває брат, я дійсно не знала. Тато розповів тільки за 2 дні до його загибелі, він постійно казав, що він на Майдані».

Перед тим як стати учасником АТО, загиблий айдарівець кілька місяців жив на Майдані в Києві. Те, що прийшов час боротися волю та краще життя українського народу Рустам Хамраєв зрозумів ще в листопаді минулого року. За час революційних подій вдома був лише кілька разів. Один із них, коли отримав поранення.

Батько загиблого героя Шонійоз Хамраєв розповів: «Лікар сказав, що контузія в нього була та виснаження організму, отруєння димом і газом, весь в чорному, в копоті… Ще він був пораниний в ногу. Він до кінця не лікувався».

Сестра загиблого героя Маргарита Хамраєва: «Я приїзджала до нього в Київ, бачил це наметове містечко, бачила де він живее. Він дійсно був дуже сильним патріотом, любив нашу Україну, постійно казав, за що вбили тих хлопців? Він допомагав діставати поранених, які перебували взимку на Майдані»

Батьки переймались тим, що активна громадська позиція сина може йому нашкодити, втім Рустам був налаштований йти тільки до кінця.

Батько загиблого героя Шонійоз Хамраєв: «Я кажу: невже не хочется дома спати спокойно, жити спокойно, мирно? Він сказав - щоб всі спали спокійно, комусь потрібно, щоб щоб хтось не вдома спав. А я кажу: «Синку, цей хтось це ти? А він відповідає, - так тату, я… Він з дитинства був дуже гострий. Не сприймав несправедливість. Завжди стояв горою за справедливість».

Загинув Рустам Хамраєв 17-го червня в боях під Металістом. За кілька годин до обстрілу розмовляв по телефону з батьком.

Шонійоз Хамраєв: «Він сказав: тату, добре у мене. Його останні слова були: «Мені пора вже, я Вас всіх люблю. Він завжди говорив, що перетелефонує і перетелефоновував, а в останній розмові він неговорив, що перетелефонує».

Родині Рустама Хамраєва в обласному військоматі сьогодні передали орден «За мужність» ІІІ ступеня.

Син загиблого Героя Алішер Хамраєв: «Теж пішов би на війну. Я хочу піти в ліцей воєнний, стати офіцером, захищати Україну».