Оскільки в області працюють лише два цукрові заводи, власники сільськогосподарських підприємств стурбовані тим, що не зможуть цьогоріч здати цукровий буряк та планують зменшувати площу його посівів на наступний рік.
Про це йшлося під час семінару з питань розвитку галузі молочного скотарства та цінової ситуації на ринку молока 5 листопада у Ковелі. Пише Інформаційне агенство Волинські новини.
Прояснити представників цукрових заводів, як підприємства працюватимуть в наступному році, просив начальник департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко. З його слів, зважаючи на ситуацію із заготівлею цукрового буряка, настає момент, коли він може припинити бути одним із напрямків діяльності сільськогосподарських підприємств та населення. Зокрема, цього року ним засіяли лише 16 тисяч гектарів, половину засіяли сільськогосподарські підприємства.
Після виведення з ладу Горохівського цукрового заводу в області на ринку переробки буряків залишилися лише два підприємства ПАТ «Гнідавський цукровий завод» та ПП «Європацукор». Посадовець зауважив, що те, що заводи почали приймати цукровий буряк згідно з графіком, викликало багато болючих настроїв серед сільгоспвиробників, попри те, що такий режим роботи – європейська практика. Зі слів Юрія Горбенка, сільгоспвиробники нині - на роздоріжжі перед питанням, чи сіяти цукровий буряк на наступний рік.
Він закликав представників цукрових заводів протягом найближчого часу прояснити ситуацію, показавши систему роботу, графіки та розцінки. У іншому випадку, мовляв, люди вважатимуть, що влада нічого не зробила для того, щоб пояснити їм, що робити у наступному році із цією сільськогосподарською культурою.
Заступник голови правління ВАТ «Гнідавський цукровий завод» Олександр Нікішин зазначив, що виробництво кілограма цукру на підприємстві коштує приблизно 9 гривень. Водночас оптова ціна цукру становить 6,5 гривні. Різницю між собівартістю та ціною продажу підприємство покриває кредитними коштами. Наразі сировину планують приймати та переробляти до 20-25 грудня. Як запевнив Олександр Нікішин, працюватиме завод і наступного року. З його слів, нині на кагатному полі заводу лежить 85 тисяч тонн цукрового буряка (місткість поля становить 100 тисяч тонн). Щодня приймають по 10-12 тисяч тонн цукрового буряка.
«Кожен має свою сівозміну, тим господарствам, які в нас - стабільні та стійкі, рекомендую сіяти буряк. Цього року ви є не в збитках, господарства, які вирощують 50-60 тонн мають рентабельність не нижче 80%», - зауважив Олександр Нікішин. Він повідомив, що наступного року підприємство готове переробити 400-450 тисяч тонн цукрового буряку.
Зі свого боку, дехто з представників сільгосппідприємств розповідав про те, що цьогоріч вже протягом місяця зібраний буряк лежить на полі і можливості здати його на завод досі немає. Також просили окреслити межі зони, із якої наступного року прийматимуть сировину.
Директор ПП «Європацукор» Ярослав Кауза повідомив, що наступного року підприємство готове переробити 250 тисяч тонн цукрового буряку. З його слів, цьогоріч підприємство готувалося до прийому 140 тисяч тонн, нині має понад 200 тисяч. Зона, з його слів, окреслиться сама, тому що буряки за 200 кілометрів від заводу ніхто не возив та не возитиме.
«Ми повинні зрозуміти, якими культурами будемо займатися, сідати за стіл переговорів, обговорювати умови та сіяти під конкретний завод і його конкретні можливості. Я бачу сьогодні таку стратегію. Заготовлені цього року об’єми ми переробимо до кінця місяця і закінчимо виробництво», - повідомив Ярослав Кауза.
Коментарі
коментарів немає