Плодоовочевий індекс з 22 по 28 листопада зріс ще на 7,1% – майже на стільки ж, як і тижнем раніше, коли плодоовочева продукція подорожчала на 7,2%. Таким чином, тенденція до зростання цін зберігається на ринку вже п'ять тижнів, за які овочі та фрукти подорожчали більш ніж на 38%, повідомляє FINANCE.UA.
Серед овочів борщового набору різко найбільше зросли ціни на капусту. Відзначимо також відновлення зростання цін на картоплю, яка за тиждень подорожчала майже на 6%. В цілому ж зростання цін в цьому сегменті було викликане холодною погодою, яка дещо "розчистила" ринок від продукції низької якості, котра тиснула на ціни раніше.
Водночас керівник проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти" Тетяна Гетьман говорить, що незважаючи на підвищення, ціни на овочеву та фруктову продукцію досі є критично низькими для фермерів України.
"На попередньому тижні, після тривалого періоду стагнації, нарешті зросла вартість борщового набору. Зростання цін на овочі борщового набору склало 16,1% за тиждень, але варто відзначити, що ціни залишаються на катастрофічно низькому для фермерів рівні. Подібний рівень цін поки що не покриває витрати навіть на вирощування продукції, не кажучи вже про її зберігання та доопрацювання, тому, чим довше він зберігається, тим більша ймовірність зниження посівних площ під традиційні овочі в наступному році", - зазначила вона.
Тепличні овочі за тиждень демонстрували різноспрямовані тенденції. Огірки подешевшали, а помідори, переважно подорожчали, хоча ціни на імпортну продукцію також трохи знизилися.
Стабільний обмінний курс стимулював стабільність цін на фрукти. При цьому, загальна вартість кошика знизилася на 3,4% за рахунок зниження цін на банани.
Коментарі
коментарів немає