Програма «Люстратор» каналу «2+2» зацікавилась земельними махінціями на Волині. Знімальна група аж зі столиці прибула на Волинь, щоб простежити, куди подівся врожай, який у сумнівний спосіб вирощували на землях запасу Одредардівської сільської ради Луцького району.

Зокрема, у спецпроекті йдеться про те, як в умовах неоголошеної війни безпринципні ділки прямо зараз заробляють мільйони. Обласна прокуратура та міліція про махінації знають. Вже півроку справу розслідують. Результатів - жодних. Хто та яким чином провертає надприбуткові схеми - у журналістському розлідуванні Оксани Куріло.

Юристка місцевого сільгосппідприємства Олена Черьомуха розказує програмі, як вони спіймали свого, вже колишнього, директора на багатомільйонних махінаціях. З її слів, паралельно з їхніми фермерськими угіддями директор підпільно засіяв ще одне господарство.

Роміри цього підпільного господарства сягали близько 600(!) гектарів землі. Дохід виявився неабияким - приблизно 11 мільйонів гривень.

Мільйони заробляли на державних землях резерву та запасу.

Схема перша - на 150 гектарів: згідно закону, землями резерву та запасу за межами населеного пункту керує або обласне держземагентство, або місцева райдержадміністрація, яка може уповноважити певного сільського голову розпоряджатися цими землями.

У Одерадівського сільського голови Анатолія Ковальчука така довіреність була. Він і віддав 150 гектарів держземлі в оренду підприємцю Ігорю Павловичу. Однак тут є маленький нюанс: ця довіреність була недійсною.

Коли журналісти звернулися до прокурора Луцького району Сергія Масалова, той доручив своєму заступникові розказати про всі деталі справи журналістам. а хзаступник узявся запевняти, що до прокуратури ніяких заяв з приводу Одерадівських земель запасу не надходило.

Втім, у районній раді переконували зовсім у протилежному.

- Держава понесла збитки в розмірі значної суми. Ми написали заяву в прокуратуру з проханням, щоб вони нам пояснили, чи дійсно держава понесла ці збитки, чи не понесла, - каже заступник голови Луцької райради Вадим Веремчук. Разом з тим чиновник повідомив, що цю заяву в прокуратурі уже розглядають два тижні, проте відповіді досі не надали.

Журналісти «Люстратора» повернулися в прокуратуру, аби з'ясувати де поділася заява районної ради.  І уже під час другого візиту стражі правопорядку раптом згадали, що занесли заяву в райвідділ міліції, а звідти її направили в обласне управління МВС.

Друга схема, через яку використовували 250 гектарів землі - можливість отримати угіддя, ніби то створивши фермерські господарства. Як йдеться у розслідуванні, такі господарства створили на ім'я Ольги Волошенюк, Василя Горобця та Віктора Кухарука. Всі ці люди, каже юрист Олена Черьомуха, - підставні. Насправді ж за всім цим стоїть Ігор Волошенюк - екс-голова Луцької райради. В реєстраційній службі Луцького райуправління юстиції, де повинні були бути зареєстровані ці господарства, їх немає.

І третя частина - приблизно 270 гектарів, - це необліковані пайові землі. Тобто не витребувані паї і інша земля пайовиків.

Тобто підприємці - вже відомий нам Ігор Павлович та Ігор Волошенюк використовували землі людей, які, наприклад, померли і не залишили заповіту.

В обласній міліції підтвердили незаконні земельні оборудки. Заступник начальника слідчого управління УМВС України у Волинській області Іван Поторас розповів програмі, що проти Ковальчука та Павловича відкрито кримінальне провадження одразу за двома статтями: «самовільне зайняття земельних ділянок» і «зловживання службови становищем службовими особами». А курує цю справу Волинська обласна прокуратура.

Все це тягне для підприємця на чималий штраф, а для сільського голови - на ув'язнення до шести років.

Кримінальну справу по сільському голові було відкрито 17 червня 2014 року, а уже в серпні сільський голова подає заяву та вирушає у зону АТО. В міліції повідомляють, що чиновнику навіть не оголосили підозру. Тобто людину, якій загрожує 6 років за гратами, міліція спокійно відпускає. Таким чином зона АТО стає таким собі прикриттям для злочинців.

Нічого конкретного в обласному УМВС не сказали й про те, куди подівся врожай з цих полів. Це питання там іще розслідують, у тому ж кримінальному провадженні.

Отже, із 670-ти гектарів землі запасу та резерву, яку незаконно обробили, зібрали врожай та продали його, - тільки стосовно 150 гектарів порушили кримінальну справу. За іншими - жодних справ чи перевірок.

Таким чином державі завдали збитків на 11 мільйонів гривень, і ніхто не знає де знаходиться врожай, який підлягає конфіскації та поверненню державі.

15-го грудня Іван Поторась пообіцяв програмі надати відповідь щодо всіх цих земель.