На ринку Луцька гречку по 18 гривень не надто розгрібають. Продавці й самі в шоці від ціни та всю вину скидають на постачальників. А до покупців жартують, мовляв, навіщо вам та гречка, беріть ячну чи пшеничну крупу, поки ті по п’ять гривень. Вартість цих круп дійсно ще тримається, а пшоно уже по 10 гривень, арнаутка — по дев’ять, горох — по вісім гривень за кілограм. Пише Бізес портал Луцька.

Проте ще у травні цього року сільськогосподарські підприємства області пропонували більше сіяти гречку, навіть просто на своїх полях, аби забезпечити краян власними крупами. Хоча, вочевидь, ці заклики аж ніяк не вплинули на реалії, що простежуються на ринках Луцька і не лише.

За кіло цукру нині просять 8,5 гривні, майже п’ять гривень тепер коштує борошно вищого ґатунку, а найдешевші вагові макарони вартують 7,5 гривні за кілограм, тоді як фасовані — близько десяти, а імпортні — понад двадцять.

Днями розпочався передріздвяний піст, традиційно в цей час українці більше налягають на рибку. Та цьогоріч, певно, доведеться перебиватися капустою з грибами, бо кілограм мороженого хека чи минтая уже коштує 40 гривень, оселедця — 31, скумбрії — 50. Більше сорока гривень за кілограм просять за солений оселедець, тож за одну рибину доведеться лишити в магазині майже двадцятку.

Тим, хто жити не може без м’яса, нині теж не солодко. Ще б пак, кілограм дієтичної телятини тепер вартує 100 гривень, яловичини — 75. Ще сяк-так тримається ціна на свинину: 55 гривень за грудинку, від 60 — за вирізку. За 45 гривень можна знайти хороший бочок, по 50 — реберця. Тим часом дивує ціна на сало: за кіло тонесенького, завтовшки з палець, просять аж 30 гривників, за трохи товстіше — 40, але є на базарі сальце й по 60 гривень! Зважаючи на це, не малою виявляється й вартість фаршу — 49–50 гривень за кіло.

Якщо раніше бідовий українець, який не мав грошей на свинину чи яловичину, задовольнявся курятиною, то нині й птиця не всім по кишені. Так, кілограм курячого філе коштує 50–55 гривень, а стегна, гомілки, крильця — 32–33. Курячі яйця теж не з дешевих — 14–16 гривень за десяток фабричних, а на домашні потрібно витратити майже 30.

З такими цінами тільки й лишається, що перейти на овочеву дієту, оскільки вартість складників так званого борщового набору поки лишається невисокою: картопля — 2,5 гривні, білокачанна капуста — 1,5 гривні, морква та буряк — 2,5 гривні. Щоправда, овочеву страву потрібно заправити хоч олією, а за літр рафінованої просять у середньому 17 гривень, тоді як неочищена коштує на гривню менше.

Зазвичай початок зими в багатьох асоціюється з ароматом мандаринів, але нині, подивившись на цінник, багато хто задумується, чи купувати цей фрукт, адже за кіло запашних цитрусових просять від 20 до 28 гривень. Не надто дешевші й апельсини — 20–26 гривень та лимони — 28 гривень.

Звично на зиму збільшується вартість й молокопродуктів. За літр домашнього молока просять вісім гривень, півлітрову баночку сметани оцінюють у 16, якщо сепараторна — 25, кілограм кисломолочного сиру — в 30 гривень. Натомість «заводське» молоко коштує по 9–10 гривень за літр, 400 грамів хорошої сметани — 12–13 гривень, вершкове масло — від 65, а кіло найдешевшого сиру «Голландський» обійдеться в 75 гривень.

От як тільки справитись із цими традиційними та раптовими змінами цін, невідомо. Адже пішла вгору і вартість промислових товарів, потрохи наганяють ціни за проїзд, не всі ще оговталися від нових тарифів на комунальні послуги та паливо. І лиш заробітна плата вперто стоїть на місці, а бідолашні українці не знають, що вигадати, аби закрити нею усі дірки.