Нацбанк пропонує виділити в 2015 році 28 млрд грн бюджетних коштів на рекапіталізацію і націоналізацію банків.

Відповідний план був озвучений в ході наради керівництва Національного банку України (НБУ) з представниками найбільших банків, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на джерело на фінансовому ринку.

«Нацбанк передбачив у бюджеті 28 млрд грн для рекапіталізації банків, включаючи можливу націоналізацію, понад 2,5 млрд передбачено на поповнення Фонду гарантування вкладів», – повідомив співрозмовник агентства.

Крім того, за словами фінансиста, банкіри під час наради обмінялися думками про курсові тенденції: очікується, що в найближчій перспективі ринковий курс буде близьким до рівня 18 грн/$, оскільки за таким курсом готові продавати валюту експортери.

Джерело агентства повідомило, що глава НБУ Валерія Гонтарєва відзначила заспокоєння курсової динаміки на міжбанку, а також на сірому й чорному ринках, але визнала, що законодавцями курсу в наступному році будуть залишатися експортери: торговий баланс на наступний рік очікується дефіцитним.

За даними співрозмовника агентства, банкіри також активно обговорили ідею реструктуризації валютних кредитів, при цьому єдиної позиції у регулятора і комерційних банків немає. 

Довідка: РЕКАПІТАЛІЗАЦІЯ (recapitalization) – термін використовується переважно для характеристики процесу зміни або відновлення статутних капіталів банків або інших фінансових установ (від лат. re – повторна дія) – 1) зміна структури капіталу банку чи фінансової установи шляхом конвертації цінних паперів, наприклад, заміни облігацій акціями; 2) передача на основі відповідних процедур всіх або частини акцій банку чи фінансової установи іншим власникам; 3) викуп державою банків шляхом обміну їх активів на облігації внутрішньої державної позики з подальшою їх монетизацією центральним банком.