Наскільки достойно представлятиме інтереси своїх виборців у Парламенті депутат, який розпочав свою виборчу кампанію з напівправди?
Однозначно сказати важко, однак певні сумніви все ж закрадаються.
Мова йде про мажоритарника-нардепа від Луцького виборчого округу Ігоря Лапіна. Військовий комбат із добровольчого батальйону «Айдар», виявляється, насправді обіймав не ту посаду в Збройних силах України, про яку він казав виборцям.
Ще тоді цей військовий претендент на крісло в парламенті на всі боки заявлявляв лучанам, що він у війську - командир штурмової роти «Захід» батальйону «Айдар».

Саме так він позначений на особистій сторінці у соцмережах

Саме так про Лапіна розповідали його технологи у розпал виборчих баталій. І потенційний електорат, вочевидь, таки приваблював цей образ. Мужня постать чоловіка в камуфляжі та вагома посада у війську - кому, як не йому, довірити право боронити свій край у Верховній Раді.

Так його титрували у головних політичних ток-шоу. Назва «командир штурмової роти «Захід» майже не зникала з телеекранів у час виборчих перегонів.

Під таким брендом Лапін і здобуває перемогу на виборах 26-го жовтня.

А вже 10-го грудня на поверхню випливає трохи інша інформація. Ще один боєць батальйону «Айдар» Ігор Рицко на своїй сторінці у "Фейсбук" оприлюднив документи, які вщент розвінчують саморекламу Лапіна у частині військової посади і звання цього героя в батальйоні «Айдар».
Зокрема, Ігор Рицко виклав документи про увільнення військових, які пройшли до Верховної Ради, з лав ЗСУ. І, як написано чорним по білому, «Лапін Ігор Олександрович у ЗСУ обіймав посаду заступника командира стрілецької роти по роботі з особовим складом 24 батальйону територіальної оборони «Південь».

Іншими словами, новоспечений Народний депутат у війську був... кадровиком.
Аби таки зрозуміти яку посаду у ЗСУ обіймав Ігор Лапін, - ту, про яку сам говорив перед виборами, чи ту, про яку йдеться в Наказі, ми звернулися до Міністерства оборони та Генерального штабу України.
Понад два тижні ми чекали відповіді Міноборони, і, зрештою, начальник відділу Головного управління персоналу Генштабу полковник Андрій Гринь повідомив, що згідно наказу №22 від 15.06.2014 Ігор Лапін був зарахований до військової частини В0624 на посаду заступника командира роти з виховної роботи 24 батальйону територіальної оборони «Південь».
«Командиром роти він (Ігор Лапін, - ред.) не був. Він був заступником командира роти з виховної роботи», - повідомив у телефонній розмові полковник Андрій Гринь.
Крім того начальник відділу Головного управління персоналом Генштабу роз’яснив, що 24 батальйон тероборони «Південь» відноситься до військової частини В0624 та офіційно підпорядкований Міністерству оборони.

*Коментар полковника - на відео зверху

Самому Ігорю Лапіну зараз, виявляється, глибоко начхати на те, яку військову посаду він обіймав у ЗСУ. Принаймні, таке враження склалося у журналістів після телефонного інтерв'ю. 
«А я звідки знаю, на яку посаду мене зазначили? Я не знаю як там штабісти записують. Якщо вас цікавить ким я оформлений – їй-бо не знаю. Якщо взяти виступ (!) кандидата Лапіна, то там чітко зазначено, що мене хлопці обрали і ми так воювали», - пояснив нардеп.

ЗНу от, знов плутанина. Тобто, батальйон «Айдар» незалежний від Збройних сил України, чи, може, полковник щось не так зрозумів?

Що ж таке батальйон «Айдар" та чи має він відношення до офіційного українського війська, шукаємо на офіційному сайті Міністерства Оборони України.
З веб-порталу Міноборони дізнаємося наступне:
«17 червня 2014 року командуванням тербатальйону «Айдар» самовільно, без погодженням з керівництвом АТО, було прийнято рішення щодо смостійного штурму теругрупувань, які дислокуються у місті Луганськ. Під час маршу бійці «Айдару» потрапили у засідку, яку організували бойовики. Прийнявши нерівний бій, бійці «Айдару» викликали підкріплення у зоні АТО» Отож, як йдеться в повідомленні, бійцям добровольчого батальйону надали допомогу, а також «З огляду на факти самовільного прийняття рішень, нескоординованості своїх дій з керівництвом АТО, оборонне відомство виступило з пропозицією щодо оперативного підпорядкування батальйонів територіальної оборони, які залучаються до виконання завдань в рамках антитерористичної операції, керівництву АТО»

Якщо вірити інформації з життєпису Ігоря Лапіна на його сторінці у Facebook, в «Айдар» він відправився у червні 2014 року.

Приблизно тоді, коли добровольчий батальйон увійшов у підпорядкування державного керівництва АТО. І тут виникає питання: чи то нинішній законотворець не знав про це, що мало не сам собі призначив посаду, чи знав і не розповів? В обох випадках у виборця могли б закрастися сумніви щодо майбутньої роботи у парламенті при таких двозначних підходах до правди. Втім, як то кажуть, у нас ще майже 5 років попереду. Поживемо - побачимо.