За останні півроку окремі продукти подорожчали удвічі. Новорічно–Різдвяні свята ще тривають. Тож у господинь вистачає клопотів. Треба і стіл накрити, і меню продумати. Бігають по супермаркетах, ринках, аби придбати дешевше необхідні продукти. А в умовах суцільного подорожчання зробити це непросто, - пише газета Волинь-Нова.
Ціни зросли практично на все. Але покупців не поменшало. Українці звикли відзначати свята з розмахом, щоб було не гірше, як у людей. Однак тим, у кого скромні доходи, нині доводиться зменшувати свої апетити і співставляти бажання з можливостями гаманця.
Якщо раніше купували по кілограму мандаринів, то нині декотрі покупці просять зважити половину, а то й кілька штук, — ділилася спостереженням продавець на ринку, — бо ж коштують більше 20 гривень за кілограм. Що з кісточками, що без.
За півріччя мандарини подорожчали на 3 — 5 гривень. Суттєво зросла ціна й на інші цитрусові, а також банани. До цього призвела війна і знецінення гривні. Адже імпортні продукти закуповують за долари.
У м’ясних рядах господині, почувши скільки коштує кілограм вирізки чи шинки, хапаються за голови. Заплатити 65 -70 гривень за кілограм свинини чи 80-90 — яловичини не кожен може. Не всім по кишені й сало - 30 - 35 гривень. І торгуватися даремно. Продавці уступати не хочуть. Скаржаться, що і так віддають дешево.
Якщо раніше господині, намагаючись зекономити кошти, свинину чи яловичину у салатах замінювали курятиною, то нині таким чином особливо не заощадиш. Дієтичне м’ясо подорожчало. Куряче філе менш як за 50 гривень (кілограм) не купиш. А ще ж торік його можна було придбати за 27 - 30 гривень. Гомілки, стегна, четвертинки коштують від 30 гривень. Домашня курка, яку ще недавно можна було купити за 60 — 80 гривень, нині потягне щонайменше на 90 - 100.
За яйця хазяйської птиці просять 3 гривні (за штуку). На 3 - 5 гривень подорожчала і продукція несучок із птахофабрик. Птахівники і тваринники кивають на зростання вартості комбікормів, електроенергії. Не для слабких нервів ціни на морепродукти. Навіть мойва вартує більше 30 гривень за кілограм, не кажучи вже про скумбрію, хек — від 46 до 56 гривень (кілограм).
Набили собі ціни й крупи. Особливо рис та гречка. На початку минулого року за кілограм рису просили від 7 гривень, гречки — 6, зараз відповідно 15 - 22 та 17 - 19. І якщо високу вартість першого продукту ще можна пояснити (закуповується він за межами України за долари, адже кримський рис ми втратили), то чим обгрунтувати подорожчання гречки? Хіба що хаосом на споживчому ринку — ніхто не знає скільки і яких продуктів є у залишку в державі, а яких не вистачає. Адже жодних економічних підстав для такого підвищення нема, хоча й маємо незначне зменшення посівних площ, але завдяки високій врожайності є змога повністю забезпечити населення гречкою.
Неприємний сюрприз піднесла й олія. За останній місяць додала в ціні 3 — 4 гривні. Подорожчали молоко-продукти. Півторалітрова пляшка молока в сільських господинь коштує 13 — 14 гривень, літр сметани — від 30, кілограм домашнього сиру — 26 — 30 гривень. Дорогущі й тверді сири — 60 — 80 гривень (кілограм). Стабільними і найбільш демократичними залишаються ціни на городину.
Подорожчання продуктів на ринках перед святами -звичне явище. Та цьогоріч на фоні економічної кризи і зубожіння населення воно особливо відчутно б’є по гаманцях найбідніших волинян.
Коментарі
коментарів немає