Вартість цукру у роздрібній мережі зросла протягом останніх місяців з 8 – 9 гривень до 17 до 20 гривень за кілограм. В галузевій асоціації «Укрцукор» її пояснюють подорожчанням всіх ресурсів, необхідних для проведення весняно-польових робіт (подорожчало все - від палива до добрив), - пише Агравері.

Для рентабельної роботи заводів, ціна цукру, за розрахунками експертів, повинна бути не менше 400 дол./т, що при курсі в 30 грн дає 12 грн/кг цукру від виробника або близько 17 грн/кг у роздробі.

При цьому у переробників спостерігається брак оборотних коштів. «У виробників валютні кредити, у тому числі на обладнання, та їх обслуговування різко подорожчало. Наша компанія за останні два місяці втратила десятки мільйонів гривень, і не знаю, скільки років ми будемо це відбивати. Адже в 2015-й ми входили при курсі 17 грн за долар, а тепер він зріс майже вдвічі», - зауважив комерційний директор компанії «Харківцукорзбут» Ігор Ярошенко.

Читайте також: Найдешевший цукор - на Волині