Борщовий набір знову додав у ціні. Так, у другій декаді квітня, капуста подорожчала на 20,6%, морква на 22,2%, буряк і цибуля на 15% та 6,7% відповідно. Подешевшала — на 2,9% — лише картопля.
Такі дані «Моніторингу цін на соціально значущі товари», оприлюдненого Міністерством економіки і торгівлі України, - пише Агравері.
Картопля в період з 10 по 20 квітня подешевшала на 2,9%, до 4 грн/кг. Найдорожче пропонують картоплю, як і раніше, в Донецькій області, по 6,38 грн/кг. Найдешевше її реалізують на Львівщині, в середньому по 2,79 грн/кг, що на 4,8% дешевше, ніж на початку місяця. Найвідчутніше ціна на картоплю за звітний період знизилася у Луганській області — на 14,4%, до 3,75 грн/кг. Найпомітніше виросла ціна на картоплю у Тернопільській області, додавши 4,7%, до 3,32 грн/кг.
Капуста, за даними Мінекономрозвитку, подорожчала у середньому на 20,6%, до 8,91 грн/кг. Подорожчання відбулося у всіх регіонах України. Найвідчутніше, на 41,8%, до 9,63 грн/кг, цей овоч зріс у ціні в Дніпропетровській області. Але найдорожчу капусту пропонують у столиці, де після 32% подорожчання її середня ціна — 10,82 грн/кг. Найдешевшу капусту пропонують в Луганській області — по 6,68 грн/кг.
Ціна на моркву у другій декаді квітня зросла на 22,2%, до 8,53 грн/кг. Найвідчутніше, на 41%, морква подорожчала у столиці, до 8,53 грн/кг. Найдешевше її пропонують у Миколаївській області, де після подорожчання на понад 8% вона коштує 5,93 грн/кг.
Вартість буряка столового виросла у середньому на 15%, до 5,74 грн/кг, тоді як 10 квітня ще трималася на рівні 4,99 грн/кг. Найдорожче столові буряки пропонують у Донецькій області по 6,99 грн/кг. Найвідчутніше виросла ціна на буряки у Запорізькій області одразу, на 32,1%, до 5,85 грн/кг. Найдешевше кілограм буряків коштує у Тернопільської області — 4,48 грн/кг. І єдиним регіоном, де ціна на зазначений продукт, знизилася стала Закарпатська область. Там цей вовч подешевшав на 2%, до 4,87 грн/кг.
Цибуля ріпчаста з 10 по 20 квітня подорожчала на 6,7%, до 6,03 грн /кг, проти. Найвідчутніше росли ціни на неї, на 27,3%, у Кіровоградські області , до 6,63 грн/кг . Найбільше знизилися — на Волині, 1,3% , до5,90 грн /кг. Найдешевше купують цибулю мешканці Миколаївщини по 5,25 грн/кг, після 11% подорожчання. А найдорожче мешканці Києва, у середньому по 6,87 грн/кг.
Нагадаємо, що після Великодня плодоовочевий індекс в Україні стрімко знизився одразу на 14,0%. Проте це відбулося за рахунок тепличної продукції та тропічних фруктів. Овочі ж борщової групи продовжили цінове зростання розпочате кількома тижнями раніше. І якщо раніше подорожчання головним чином стосувалося ринку капусти, моркви і частково цибулі, то нині навіть столовий буряк набирає обертів у зростанні показників вартості.
Коментарі
коментарів немає