Вже незабаром поблизу Луцька може запрацювати новий високотехнологічний митний комплекс. Зокрема, у селі Струмівка на площі 44000 кв.м. близько року чекає на відкриття митний склад, підрозділ митного оформлення, торговельні майданчики, та окреме місце доставки товарів. Також на базі комплексу будуть працювати для водіїв кімнати очікування та відпочинку а також заклад харчування.

Сьогодні митний термінал, яке облаштувало ТзОВ «Авто Вест Груп» відвідало керівництво Волинської митниці, яке після проведеної інспекції має дати заключення на відповідність усім вимогам. Зокрема, делегація на чолі з головним митником краю Дмитром Якобчуком оглянула склади та майданчики для митного оформлення і перевірки вантажів.

Відкриття нового місця доставки під Луцьком дозволить значно збільшити надходження у волинську казну, оскільки підприємства-партнери, які зареєстровані за межами області, висловили готовність переоформлятися у разі появи альтернативного високотехнологічного комплексу.

Поки що Волинська митниця не дала дозволу на відкриття нового митного терміналу. Наразі сама база митного терміналу вже готова до роботи і відповідає усім вимогам митного законодавства.

За словами представників «Авто Вест Груп» тут будуть розташовуватись не лише автотранспортні засоби, а й різного роду техніка та великогабаритні вантажі, які підлягають проходженню процедур замитнення/розмитнення.

Задля хорошого сервісу тут продумали усе: поки триває митне оформлення товару водії можуть поїсти в кафе, відпочити в окремій кімнаті чи навіть заночувати в хостелі, які планують відкрити вже найближчим часом.

Завдяки сучасним електронним системам працівники комплексу на місці доставки вже матимуть усю необхідну інформацію про водія, вантаж та автомобіль. Тут вже налаштовано цифрову контрольно-пропускну систему руху.

Особливу увагу митарі приділили високотехнологічним системам, які впроваджуються підприємством «Авто Вест Груп» з метою автоматизації та спрощення процедури оформлення, звірки та контролю за вантажами з найвищим рівнем безпеки. Облаштування окремої спеціалізованої інфраструктури обійшлося в кількасот тисяч доларів.

Так за словами представника ТзОВ «Авто Вест Груп» Олександра Огородніка, на базі комплексу впроваджено систему карткового контролю за переміщенням. Так, прибулому водію при в’їзді буде вручатись пластикова картка, на яку вноситиметься уся інформація про вантаж, місце стоянки та його подальше пересування.

Разом з тим, Дмитро Якобчук зацікавився наскільки оперативно опрацьовуватиметься ця інформація у єдиній митній базі і чи є на терміналі відповідні технічні потужності для її подання.

«Тут добре продумано усе технічне забезпечення. Зокрема, підключення до інтернету маємо через оптоволокно, що дозволяє передавати інформацію на швидкості 100 мегабіт на секунду. Це дозволило створити хорошу локальну мережу європейського рівня», - заявив Олександр Огороднік.

Таким чином, локальна мережа дає більші можливості і значно спрощує процес роботи і самим працівникам терміналу, і митним брокерам, і клієнтам. Власне до неї увійшла не тільки комп’ютерна мережа, а й ІР-телефонія, відеонагляд, система контролю та управління доступом а також митна локальна мережа.

Щодо самого місця прибуття, то тут вже облаштували 4 сектори стоянок для різних видів вантажів та автомобілів.

Більше того, на території встановлено великі електронні ваги для зважування великих вантажів, естакада для огляду у повен ріст та пересувна рампа для розвантажування.

Перед в’їздом також планують встановити велику схему руху і розташування всіх об’єктів митного терміналу з підказками, аби полегшити режим пересування.

«Кожен водій прибувши на пропускну і отримавши свою пластикову картку вже знатиме куди йому рухатись. Тут одразу на електронних вагах загориться зелене світло, яке вказуватиме йому що потрібно заїхати на зважування. Після цього, водій одразу прямує на окремо визначене місце стоянки. Це все відбувається дуже оперативно, без жодних черг. Усе відбуватиметься за мінімального втручання людей», - повідомив представник ТзОВ «Авто Вест Груп» Олександр Огороднік

Особливу увагу митники приділили системі відеоспостереження. Зокрема на терміналі використано високоякісне цифрове обладнання  «Hikvision». В режимі реального часу працюватиме одразу 30 камер відеоспостереження, які під різними кутами охоплюють усю територію митного комплексу. За словами представників «Авто Вест Груп» вони розташовані таким чином, аби відслідковувати не лише ситуацію на місці доставки, а й стоянку, що унеможливить здійснення будь-яких протизаконних дій з вантажами чи несанкціоноване переміщення транспортних засобів чи посторонніх осіб.

Однак, на думку представників Волинської митниці, саме на місці доставки варто доставити кілька відеокамер, або перелаштувати їх в іншому положенні.

«Ці камери не охоплять, що робиться далі, якщо тут при в’їзді поставити велику фуру. Їх напевно треба підняти вище… та й чи вистачить роздільної здатності, аби подивитись, що робиться в дальньому куті», - закцентував увагу головний волинський митник Дмитро Якобчук.

Однак, за словами працівників підприємства, камери відеоспостереження дуже високої роздільної здатності і зображення на монітори охорони подаються в дуже хорошій якості. Вони наголосили на тому, що для великогабаратних вантажівок на стоянках передбачені окремі місця, продумані таким чином, аби уся територія споглядалась одразу під різними кутами. Разом з тим, зауваження вони взяли до уваги і передадуть їх технічним експертам.

Щодо самих відеозаписів з камер спостереження, то законодавство зобов’язує зберігати їх протягом року. Саме для цього підприємство «Авто Вест Груп» облаштувало в адмінприміщенні окрему серверну кімнату з потужним обладнанням. Технічні спеціалісти розповіли митникам, що задля економії місця на цифрових носіях відеозаписи будуть стискатись і при потребі діставатись для перегляду.

В тому ж таки приміщенні розташують і самих митників, для яких вже створено усі необхідні умови. Натомість митних брокерів, які вже висловили бажання працювати на сучасному терміналі, поселять в інше приміщення з неменш комфортними умовами.

Для самих же водіїв облаштували окремий зал очікування, де за чашечкою чаю чи кави вони матимуть змогу в режимі он-лайн спостерігати за процесом оформлення свого вантажу.

Представники Волинської митниці під час інспекції митного терміналу дали керівництву «Авто Вест Груп» певні рекомендації та висловили кілька зауважень. Разом з тим, вони з очевидною цікавістю слухали спеціалістів, які вже другий рік працюють над тим, аби цей проект відповідав європейським стандартам.

«Ми зараз комісійно сядем і обговорим ці всі питання. Нам показали цей проект. Подивимось ці всі недоліки. Вони незначні, але є. Обговоримо і висловимо це все власникам майбутнього місця прбуття і по мірі як їх буде усунено – приймемо рішення про відкриття чи невідкриття місця прибуття», - заявив в.о. начальника Волинської митниці Дмитро Якобчук, підсумовуючи результати інспектування.

Таким чином, за результатами огляду вже найближчим часом митники винесуть рішення щодо відкриття нового митного комплексу в селі Струмівка, яке розробило та облаштувало підприємство «Авто Вест Груп».