«Новобранці» Волинської облради завершили перше урочисте засідання сесії. Сьогодні офіційно затвердили рішення обласної територіальної виборчої комісії. Тож, як і планувалось, було обрано 64 депутати – на 16 менше, ніж у попередній каденції. Голова територіальної виборчої комісії Георгій Тимощук зачитав результати виборів у депутати обласної ради по Волині і з деталями поінформував присутніх хто саме пройшов, кого представляє, скільки відсотків набрала та, чи інша політична сила і скільки голосів виборців припало на одного депутата.

 

Таким чином, за результатами виборів депутатів Волинської обласної ради по багатомандатному виборчому округу було виготовлено 777 455 виборчих бюлетенів, з яких виборчі комісії отримали 776 741. Загалом, за словами Георгія Тимощука, до списків було включено  772 114 виборців, однак проголосувало у приміщеннях дільниць 406 586 виборців та 22 374 виборців за місцем перебування. Тож вцілому на Волині участь у голосуванні взяло 428 929 осіб.

Кількість голосів поданих за кожну місцеву організацію політичної партії по багатомандатному виборчому округу:

Волинська обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» – 65 678

Волинська обласна організація політичної партії «Наш край» – 21 305

Волинська обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода» – 35 825

Волинська територіальна організація партії Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 73 408

Волинська обласна організація політичної партії «Громадянська позиція» – 13 428

Волинська територіальна організація «Радикальної партії Олега Ляшка» – 34 017

Волинська обласна організація політичної партії «Нова держава» – 3 101

Волинська обласна організація політичної партії «Соціалісти» – 2 411

Волинська обласна організація політичної партії «Об’єднання Самопоміч» – 26 793

Регіональна організація політичної партії «Опозиційний блок» у Волинській області – 7 766

Волинська обласна організація «Партії зелених України» – 3 157

Волинська обласна організація політичної партії «Європейська партія України» – 4 951

Волинська обласна організація політичної партії «Громадський рух «Народний контроль» – 10 509

Волинська обласна регіональна організація політичної партії «Українське об’єднання патріотів – «УКРОП» – 90 195

Волинська обласна партійна організація «Аграрна партія України» – 19 218

Таким чином відсоток голосів виборців, поданих за місцеві організації політичних партій по одномандатному виборчому округу по відношенню до загальної кількості голосів виборців становить:

«Батьківщина» – 15, 9544 %

«Наш край» – 5, 1754%

«Свобода» – 8, 0025%

«Солідарність» – 17, 8078%

«Громадянська позиція» – 3, 2619%

«Радикальна партія Олега Ляшка» – 8, 2633%

«Нова держава» – 0, 7533%

«Соціалісти» – 0, 5857%

«Об’єднання Самопоміч» – 6, 5085%

«Опозиційний блок» – 1, 8865%

«Партії зелених України» – 0, 7669%

«Європейська партія» – 1, 2027%

«Громадський рух «Народний контроль» – 2, 5528%

«УКРОП» – 21, 91%

«Аграрна партія України» – 4, 6684%

Тобто для отримання одного депутатського мандата виборча квота  складає 5 424 голосів виборців.

В результаті, найбільше місць у Волинській обласній раді отримали Волинська обласна організація політичної партії «Українське об’єднання патріотів – «УКРОП» – 17 та Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 13, «Батьківщина» - 12.

Разом з тим, кілька депутатів подало заяви на відмову від депутатства у зв’язку з обранням на інші посади. Тож попередній список новообранців поповнився кількома новими прізвищами.

Таким чином, сьогодні депутати урочисто отримали свої посвідчення депутатів та значки.

 

 

 

 

Ще перед початком засідання, у фойє приміщення Волинської обласної ради провели реєстрацію, яка підтвердила, що з’явились усі з новообраних депутатів.

 

 

 

Варто відзначити, що серед обранців – багато нових облич. Однак, є й ті, які вже побували у кріслі депутата обласної чи міської рад, і навіть губернаторському.

Разом з тим, перша сесія не обмежилась урочистою частиною – депутатам дали можливість перевірити на справність систему для голосування «Рада».

 

Зокрема, першочергово постало питання затвердження порядку роботи новообраного корпусу. Тож депутати вирішили не вносити змін і притримуватись у роботі регламенту, яким керувались обранці Волинської обласної ради попереднього скликання.

Та чи не найбільш інтригуюче постало питання обрання голови Волинської обласної ради. В кулуарах обранці перешіптувались стосовно того, що провладні політсили роблять ставку на екс-губернатора Волині Володимира Бондара, який буцімто непогано себе зарекомендував під час Революції Гідності. Таким чином сам голова Волинської ОДА Володимир Гунчик висунув його кандидатуру.

Однак, вже на початку розгляду пропозицій депутат від політичної партії «УКРОП» Ірина Констанкевич заявила, що Українське об’єднання патріотів пропонує на посаду голови Волинської обласної ради свою кандидатуру – Ігоря Палицю. У роботі сесії кілька разів оголошували перерву, аби комісія мала змогу підготувати бюлетені, після чого протягом години депутати мали змогу проголосувати за одного з двох кандидатів. Вочевидь, ще не всі депутати пристосувались до умов роботи, бо під час перерви окремі обранці позабували свої картки в системі. Також кілька депутатів зауважували, що не всі картки під час голосування брали участь.

Попри це, якщо система «Рада» і могла дати збій у сесійній залі, лічильна комісія ретельно слідкувала за перебігом голосування в фойє приміщення обласної ради, де чітко фіксували хто отримав бюлетень і чи потрапив він у скриньку.

 

 

 

 

 

Таким чином, 39 обранців з 64-х довірили крісло голови Волинської обласної ради Ігорю Палиці.

Присутні у залі привітали таке рішення оплесками, після чого Ігор Палиця виступив з короткою промовою і склав присягу. Потому він зайняв чільне місце в президії і, як годиться голові обласної ради, продовжив вести засідання.

 

На завершення депутатам запропонували обрати заступників голови обласної ради. Таким чином, на посади замісників Ігоря Палиці висунули дві кандидатури – Олександра Пирожика від ВО «Свобода» та Романа Карпюка від ВО «Батьківщина». Однак, голосування за посади заступників голови Волиньради було менш активним – бюлетені видали лише 57 депутатам. Решта ж, вочевидь через втому, не з’явились на голосування.

Як результат - за кандидатів проголосувало 47 депутатів, 10 – не підтримали нікого. Згідно результатів голосування, першим заступником голови Волинської обласної ради став Олександр Пирожик, у заступники ж пішов Роман Карпюк.

Таким чином, перша урочиста сесія добігла свого завершення, тож депутати висловили сподівання, що вже наступного разу приступлять до розгляду та вирішення важливих для краю питань.