Як казав відомий філософ Конфуцій «Життя насправді просте, але всі його наполегливо ускладнюють». Але ж насправді часто так і відбувається. Так що ж робить його складним, а нас сердитими і заклопотаними?

Про це пише vitamarg.

1. Постійне порівняння себе з оточуючими

Причому в більшості випадків не в свою користь. Особливо погано, якщо напади заздрості і порівняння накривають вас часто або зовсім постійно живуть у вашій голові. Погано, перш за все, для вас самих, тому що вони руйнують вас, знижують самооцінку і вбивають особисту мотивацію. Адже абсолютно марно лежати на дивані і зеленіти від заздрості і злості, замість того щоб робити кроки до своїх цілей і мрій. Ніхто не краще і не гірше вас або інших, і ви теж не гірше за інших. Люди всі різні і у кожного свій шлях, а дорогу, як відомо, подужає той, хто йде.

2. Страх став вашим постійним супутником

Страх нового, невідомого, взагалі боязнь цього життя. Безперечно, кожен може проявити слабкість і це нормально. Ненормально, коли страх керує вашим життям, і ви живете за принципом як би чого не вийшло. Виходить, що страхи правлять вами, а з цього точно не вийде нічого хорошого. Зменшіть рівень вашої тривожності через дрібниці. Поступово прийміть думку, що не все в цьому світі залежить від вас, тому немає сенсу надмірно боятися і тривожиться.

3. Відкладаєте самовдосконалення на потім

Зізнайтеся, скільки разів ви думали сісти на дієту з понеділка, кинути курити або почати вчити англійську. Але справа до цього так і не доходила. Весь час щось заважає, плани не реалізуються і тиснуть на вас. А вихід дуже простий. Перший шлях почати змінювати щось прямо зараз, забувши про привязки до всяких понеділків. Другий - переглянути пріоритети. Адже якщо ви ніяк не можете змусити себе чимось зайнятися, може не так воно і важливо в вашому житті, і тільки зайвим вантажем висить над вашою совістю, змушуючи її відчувати докори.

4. Чи очікуєте змін, які відразу принесуть щастя

Зараз справи не дуже, але через рік-два все точно зміниться, саме з такими думками живе велика частина населення. Але раптом, на жаль, нічого не змінюється. Секрет в тому, що дорослим дядькам і тіткам потрібно вчитися вирішувати проблеми, а не колекціонувати їх. І ще вміти радіти тут і зараз, а не думати ось зараз я ходжу злий і похмурий, а через рік буду усміхнений і задоволений.

5. Оцінюєте себе нижче середнього

Надмірна самокритичність і невдоволення собою знижують вашу самооцінку і пригнічують вас як особистість. Ви починаєте думати, що просто недостойні жити краще, ніж інші хороші або щасливі люди, у яких все інакше. Перестаньте лаяти себе, пам'ятайте, не так страшно зробити щось не так, страшно взагалі не намагатися нічого робити.

6. Невміло витрачаєте свій час

Вам постійно не вистачає часу навіть поїсти і відпочити після важкого дня? Ви часто відчуваєте хронічну втому і апатію? Ви думаєте, як шкода, що в добі так мало часу, адже його так не вистачає для всіх моїх планів. Час це ресурс, який треба вчитися правильно використовувати. Тайм-менеджмент допоможе вам організувати всі свої справи і навчитися правильно розставляти пріоритети.

7. Тримаєтеся за минуле

Ви живете спогадами, і часто далеко не найприємнішими. Часто думаєте про минулі помилки і постійно аналізуєте їх. Навіщо? Адже все склалося так, як склалося, і немає сенсу мусолити події минулого ні в розмовах, ні в своїх думках. Минуле тягне вниз і заважає розвитку тут і зараз. Залиште образи, почуття провини, жалю в минулому, і рухайтеся вперед.

8. Думка оточуючих має для вас велике значення

Ви весь час оцінюєте себе через призму загальноприйнятих правил, боїтеся, що будете виглядати якось безглуздо або ненормально. Однак, саме це поняття досить відносне. Зрозумійте, не можна сподобатися всім і відразу. Живіть, не заважаючи іншим, і спокійно займайтеся тим, що подобається вам.