У період з січня по травень 2016 слід чекати чергового подорожчання хліба в Україні. Таку точку зору висловив президент Асоціації фермерів і землевласників України Іван Томич - зазначає Багнет.
«Однозначно, хліб подорожчає знову - у січні-травні, як мінімум, на 25%. І підвищень вартості хліба може бути два-три. До цього призведе динаміка зростання вартості всіх складових, ресурсів, необхідних для виробництва хліба. Так, до травня пшениця повинна піднятися в ціні, найменше на 30%. Відповідно, подорожчає борошно. Та й мінімальна заробітна плата вже періодично індексується, ростуть в ціні енергоносії і все інше», - пояснив експерт. Це означає, що булка хліба стане дорожче вдвічі, а хлібо-булочні вироби прирівняють до делікатесів. Вже сьогодні хліб підскочив в ціні до 10 гривень, а через півроку батон або «Київський» можуть коштувати і 20 гривень.
При цьому експерт відзначив, що стабілізація цін на хліб - відповідальність Аграрного фонду, проте на цьому рівні проблема не вирішується: Агрофонд поки обезголовлений.
Зазначимо, 1 грудня 2015 р Києві черговий раз підвищили відпускні ціни на основні сорти хліба. «На жаль, з часу останнього підвищення цін 18 лютого 2015, відбулося загострення економічної ситуації в країні, спостерігалися рясні інфляційні процеси, зростала вартість всіх складових продукції. В результаті чого ПАТ «Київхліб» виявилося в критичній ситуації, коли витрати на виробництво вже не можна перекрити за рахунок внутрішніх резервів. Підприємству бракує оборотних коштів для покриття своєї поточної діяльності. За нинішніх умов роботи і збереженні нинішнього рівня цін існує реальний ризик зупинки виробництва. Для відновлення стабільної роботи ПАТ «Київхліб» та виконання зобов'язань щодо забезпечення населення соціально-важливим продуктом, було прийнято рішення підвищити ціни на основні (масові) сорти хліба і їх приведення до економічно обґрунтованого рівня », - пояснив своїм виборцям столичний градоначальник.
Коментарі
Критик
06.12.2015 14:12:15
При черговому подорожчанні хліба в Києві, вартість його залишається значно нижчою ніж в Луцьку без чергового подорожчання, так що дуже багато залежить від місцевих владців. Вартість батона нарізного становить від 5,34 до 5,64 після подорожчання в Києві. В нас давно такої вартості нема. Судячи по цьму хліб у нас буде найдорожчим.
Приємно чути обізнаних людей
07.12.2015 10:23:17
Це дійсно так а луцькі хлібопекарі в ціну включають роялті-плату за використанння сорту хліба..вона складає за непровіреною інформвцією 1,21 грн..вот це бізнес,уявіть скільки заробляє так званий автор сорту хліба ..)))це про теремно