Хвора на сказ куниця вкусила мешканку села Хопнів Ківерцівського району. Про надзвичайний випадок поінформував на нараді при голові РДА начальник управління ветеринарної медицини у Ківерцівському районі Олександр Козій. Він розповів, що мешканка села Хопнів випасала худобу і побачила, що на корівку напала куниця - інформує Ківерцівський районний портал.

Жінка почала відбивати домашню живину від лісового звіра і наразилася на напад. Як виявилось, хвора на сказ куниця вкусила жінку, яка відразу звернулася до медичного закладу за допомогою. Їй відразу вкололи сиворотку від сказу і надали весь спектр необхідної допомоги.

7 грудня 2015 року відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при районній державній адміністрації. Було розглянуте питання виникненнія вогнища захворювання тварин на сказ у с. Хопнів . Комісією розроблено та затверджено план дій при даному захворюванні. При розслідуванні встановлено, що джерелом інфекції була хвора на сказ куниця.

СКАЗ – гостра вірусна інфекційна хвороба всіх теплокровн тварин і людини, що характеризується ураженням центральної нервової системи та майже завжди закінчується смертю. Щорічно від сказу у світі гинуть десятки тисяч людей та мільйони тварин, і Україна, на жаль, не є виключенням. Сказ передається від хворих тварин людям шляхом покусів, пошкрябин чи ослинення. Хворіють на сказ всі теплокровні тварини. Найбільшу небезпеку представляють лисиці, коти, собаки, вовки, які хворіють, як в буйній так і паралітичній формі, а також в розповсюдженні вірусу сказу приймають участь кровососні комахи та гризуни. Віруси летючих мишей також можуть викликати в людини смертельне захворювання.

Збудник хвороби – вірус вражає мозкову тканину, проникає в слинні залози тварини та виділяється із слиною. Зараження відбувається при покусах, ослиненнях та при прямому контакті з хворою твариною, також можливе зараження через речі змочені слиною хворої тварини, якщо слина попадає на шкіру, де є подряпини, чи на слизові оболонки. Період з моменту контакту зі скаженою твариною до проявів захворювання варіює від 10 днів до 3-х місяців і залежить від локалізації рани (особливо небезпечними в плані зараження вважаються кисті рук, голова та множинні укуси).Відомі випадки коли людина захворіла внаслідок того, що тримала ланцюг в руках, на якому залишилась слина хворої на сказ собаки. Незвичайна чи агресивна поведінка тварин, як домашніх, так і хижих, майже завжди ознака хвороби.

На жаль, багато людей сприймають укус тварини, як банальну подряпину, ставлячи іноді під загрозу своє життя. Та сказ – це як раз той випадок, коли краще перестрахуватися і не зволікати.