Бюджет середньостатистичної луцької родини у переддень Різдва може збідніти менш як на півтисячі гривень. На Святвечір українська родина традиційно збирається за столом, на якому неодмінно мусить бути 12 пісних страв. Звичай відзначати переддень Різдва Святою вечерею із незмінним атрибутом – кутею – походить із давніх віків. Сучасні українці традицію не забувають і у багатьох родинах Святвечір відзначають, смакуючи запашною кутею та пісними стравами.

Район.Луцьк дізнавався, скільки жителі міста можуть заплатити за продукти, якщо купуватимуть інгредієнти до традиційного столу на ринку та у супермаркеті.

Для моніторингу журналісти обрали найбільш поширені традиційні страви, які споконвік готували українці у Святий вечір: кутя, узвар, пісний борщ, голубці, смажена або запечена риба, горох, вареники з картоплею чи капустою, тушкована капуста з грибами, кисла капуста, пампушки з часником, варена картопля та пшоняна каша. Ціна усіх страв, звісно, є доволі умовною, адже залежить від необхідної кількості продуктів та й інших чинників.

Спробували розрахувати, на скільки може збідніти сімейний бюджет середньостатистичної луцької родини при підготовці до Святої вечері.

Основною стравою на Святвечір, яка повинна стояти на кожному столі у переддень Різдва, – кутя. Її приготування і вибір інгредієнтів залежить від традицій певного регіону чи родини. Традиційна кутя із пшениці з маком, медом, грецькими горіхами та родзинками обійдеться у більш як 30 гривень, якщо купуватимете продукти на ринку. Близько 50 гривень витратите, купуючи інгредієнти для основного атрибуту Святвечора у супермаркеті. Якщо хочете додати у кутю сухофруктів, то кишеня збідніє ще на 10-15 гривень.


Проте придбати ці інгредієнти таки доведеться, бо наступним незмінним атрибутом Святої вечері вважають узвар. Ринкова ціна на чорнослив та сушені яблука разом коливається від 14 до 17 гривень. У супермаркеті за ці сухофрукти заплатите майже стільки ж із коливанням у 2–3 гривні.


Пісний борщ готують за традиційним рецептом, проте замість м’яса використовують гриби. Якщо полінувалися і не запаслися з осені лісовими грибами, то вони обійдуться недешево. А цей інгредієнт потрібен для приготування не однієї страви Святої вечері. Разом за картоплю, моркву, цибулю, буряк, сушені гриби і капусту, купуючи на ринку заплатите більш як 35 гривень і трішки менше, якщо придбаєте продукти у супермаркеті.


Приготування традиційних голубців не лише забере трохи часу, а й зменшить бюджет приблизно на 20 гривень, якщо купуватимете рис, капусту, моркву і цибулю на ринку. На кілька гривень дешевше вийде купувати у супермаркеті. За бажанням до рису можна додати сушені гриби, проте це значно збільшить вартість страви.

У піст перед Різдвом християнам дозволено вживати рибу, тому на Святвечір українські родини зазвичай купують цей продукт і смакують смаженим, печеним чи тушкованим морським і річковим продуктом. Проте нинішні ціни навіть на морожену рибу «кусаються». Кілограм хеку на ринку можна купити за 65 гривень і на десять гривень дорожче у супермаркеті.

Вареники вважають традиційною стравою українців, тому і на Святвечір без них не обійдешся. Якщо готувати страву самому, то на необхідну кількість борошна, дріжджів і начинку із картоплі чи капусти витратите приблизно 30 гривень із розрахунку на 4 порції. Ціни на ринку і в супермаркеті відрізнятимуться не суттєво. Проте можна купити і готові заморожені вареники, за кілограм яких потрібно віддати близько 30 гривень. Правда, цей варіант підійде для тих, хто не дуже дотримується посту, адже до складу «магазинної» страви зазвичай входять яйця.


Ціна тушкованої капусти з грибами різко зростає знову ж таки через останній інгредієнт. Купуючи необхідні продукти у супермаркеті та на ринку, заплатите близько 35 гривень. Якщо не звикли квасити капусту на зиму вдома, то цю страву у готовому варіанті можна купити як на ринку, так і в магазині. Правда, на базарі вона коштує приблизно 12 гривень, а в супермаркеті на гривень п’ять дорожче.

Пампушки із часником часто на передріздвяному столі використовують замість хліба. Їх можна як приготувати самостійно, так і придбати за приблизну ціну у 3 гривні за один виріб.

Чи не найдешевшими стравами на Святу вечерю можна вважати картоплю, горох та пшоняну кашу. Кілограм картоплі на ринку коштує 5 гривень, а у супермаркеті дорожче на кілька копійок. Горох на ринку теж трохи дешевший, ніж у магазині, і коштує 10 гривень. Магазинне пшоно можна купити за 10 гривень, а його «базарного брата» – за дев’ять.


У сумі за усі пісні страви на столі у Святвечір в середньому необхідно заплатити близько 300-400 гривень. Ця сума може бути і меншою, якщо до зими готувалися заздалегідь і маєте вдома уже готові продукти. Якщо ж ні, тоді вам пряма дорога на ринок чи у магазин, де ціни різняться не дуже.
Тож Свята вечеря вдасться у будь-якому разі. Доведеться витратити лише трохи часу, фінансів і додати родинного тепла до атмосфери грядущого свята.
Ціни досліджувала Оксана ВЛАСЮК

Зауважимо, що при розрахункові страв журналісти брали за основу рецепти на 4 порції. Якщо плануєте на Різдво зібрати велику родину, то варто ознайомитися з середніми цінами на продукти, які можуть потрапити на ваш святковий стіл.
Пшениця – 12 гривень за кілограм
Мед – 47 гривень за 400 грамів
Мак – 7,60 гривень за 100 грамів
Горіхи грецькі – 20 гривень за 100 грамів
Родзинки – 6 гривень за 100 грамів
Сушений чорнослив – 6, 80 за 100 грамів
Сушені яблука – 5 гривень за 100 грамів
Хек заморожений – 65-75 гривень за кілограм
Скумбрія – 60 гривень за кілограм
Копчена скумбрія – 76 гривень за кілограм
Картопля – 5,64 гривень за кілограм
Капуста – 10 гривень за кілограм
Морква – 12 гривень за кілограм
Сушені гриби – 150 гривень за 1 літр
Пекінська капуста – 12 гривень за кілограм
Цибуля – 10 гривень за кілограм
Буряк – 9 гривень за кілограм
Борошно – 8 гривень за кілограм
Рис – 20 гривень за кілограм
Оселедець – 60 гривень за кілограм
Пшоняна каша – 10 гривень за кілограм
Кисла капуста – 20 грн за 400 грамів