Сьогодні, 15 січня, один учасник АТО та 2 родини військовослужбовців, які загинули під час проведення антитерористичної операції, отримали нові квартири у Луцьку, - повідомляє «Волинська правда».

На Волині 19 родин учасників АТО уже отримали нові помешкання. Ордери на три нові квартири Івану Прокопчуку, Катерині Карабан і бійцю АТО Миколі Самчуку сьогодні вручив голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик.

«Ніякими коштами чи квартирами держава ніколи не зможе спокутувати свою вину перед тими сім`ями, які втратили своїх близьких на війні. Але поряд з тим, це наш священний обов`язок піклуватися про ці родини, пам`ятати і віддати шану тим, хто загинув виконуючи свій обов`язок», - сказав Володимир Гунчик.

Для будівельної компанії ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» це уже третє вручення ордерів родинам загиблих. «Ще три квартири готуються до здачі у Ковелі. Одна уже проплачена з держбюджету, половину суми другої і третю зобов`язався проплатити голова Волинської обласної ради Ігор Палиця.

Квартири повністю готові. І уже цього місяця, думаю, будуть видані ордери», - каже голова наглядової ради будівельного підприємства Віктор Чорнуха.

«Не такою ціною я хотіла отримати квартиру, - каже Катерина Карабан, яка в двадцять років стала вдовою, – «Ми з чоловіком Артемом і маленькою донечкою жили в гуртожитку і мріяли заробити на нове, окреме житло. Але у квітні 2014 році нашого тата мобілізували і під час боїв біля Савур Могили він загинув. Ми, як родина загиблого, стали на чергу і претендували на однокімнатну квартиру, але з тих коштів, що виділила держава у зв`язку з втратою, ми доплатили на двокімнатну квартиру».

«В бюджеті 2016 року передбачені кошти на продовження Програми для придбання житла сім`ям загиблих, - розповідає Оксана Гобод, директор Департаменту соціального захисту Волинської облдержадміністрації, - і, якщо коштів не вистачатиме, то шукатимуться джерела додаткового фінансування, як з обласного, так і з місцевих бюджетів, також залучатимуться кошти волонтерів, спонсорів. У 2015 році на обліку за цією програмою перебувало 26 родин, не отримали ще житла 8 родин. Але кількість таких родин збільшується. Приміром, у Луцьку з листопада стали на чергу ще 6 сімей. Оксана Гобод також зазначила, що не всі сім`ї учасників АТО, які живуть в селах, ставали на облік на розширення житлової площі або на придбання додаткового житла. Напевно не вірили. Але коли побачили, що в Локачинському, Камінь – Каширському , Турійському районах все ж було придбано житло за державні кошти, то люди почали більше цікавитися своїми правами.

Нагадаємо, щоб стати на квартирну чергу потрібно звернутися в органи місцевого самоврядування – сільську,селищну чи міську раду. А департамент соціального захисту населення обласної адміністрації формує реєстр потребуючих і відповідно формується розподіл коштів з державного бюджету.