Якщо дослідження індійських учених завершаться успіхом, сотні мільйонів людей по всьому Індостану можуть отримати новий сорт рису, який "готується" при простому зануренні у воду, повідомляє британське видання The Independent. 

Експерти в Центральному інституті досліджень рису в Орісса, які створили новий сорт, надихалися так званим м\'яким рисом, що росте в північно-східному індійському штаті Ассам. Згідно з традиційними рецептами, його варто замочити на ніч, а потім їсти з гірчичним маслом і цибулею. 

До недавнього часу цей рис не зростав ніде, крім північного сходу півострова, але вчені з CRRI  створили гібридний сорт, в якому поєднали традиційний м\'який рис з високоврожайним звичайним рисом. Отриманий новий сорт названий Aghunibora. 

Експеріментальне вирощування нового гібридного сорту вже дало позитивні результати, що дозволяє припустити, що цей рис буде рости в різних кліматичних зонах по всій території Індії. Кінцева мета вчених - створити рис, який можна буде приготувати, "просто поклавши в воду". У країні, де недоїдання залишається нагальною проблемою, відзначає видання, такий рис може стати нищівною зброєю у боротьбі з голодом. 

Незважаючи на всі успіхи, яких Індія домоглася від часу лібералізації економіки на початку 90-х років минулого століття, кожна третя дитина яка недоїдає у світі проживає саме в цій країні.