Брати Олександр і Михайло Кононовичі, як палкі прихильники комуністичних ідей, неодноразово бували на сході України для підтримки терористів та розповідали російським телеканалам про «київську хунту». За таку «ідейну позицію» Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки виключив обох Кононовичів зі складу аспірантів СНУ. Вони оскаржили своє виключення в суді, і спершу виграли справу. Однак уже юристи Східноєвропейського національного університету оскаржили рішення суду І інстанції, оскільки переконані, що рішення про виключення братів Кононовичів з аспірантури було правомірним.

Нагадаємо, що ще у 2014 році брати-комуністи їздили на територію так званих ЛНР та ДНР та возили допомогу місцевим "ополченцям". Користуючись нагодою, Олександр та Михайло Кононовичі дали кілька резонансних інтерв’ю російським каналам та телеканалу «Новоросія».

В своїх промовах брати Кононовичі переконували, що «Америка фінансує фашизм в Україні» та що «по Україні, зокрема, на Волині їздять дорогі джипи з емблемами «Азов» та «Айдар», відібрані в жителів Донецька».

За цю «ідейну позицію» відділ аспірантури СНУ ім. Лесі Українки подав питання про виключення братів Кононовичів з аспірантури на розгляд до Інституту соціальних наук, а згодом і на вчену раду університету. За результатами розгляду цього питання було прийняте рішення про відрахування братів-комуністів з числа аспірантів.

Втім, згодом Олександр та Михайло Кононовичі подали позов до суду, в якому вимагали скасувати рішення вченої ради, а їх самих поновити в числі аспірантів.

Суд І інстанції задовольнив позов братів Кононовичів та поновив їх в аспірантурі. Однак, юристи СНУ ім. Лесі Українки підготували апеляційну скаргу, в якій просили рішення суду І інстанції скасувати та постановити нове, яким повністю відмовити позивачам в задоволенні позову.

Під час судового засідання юристка вишу наголосила на тому, що вищезгадані заяви братів Кононовичів викликали дуже велике обурення як серед викладачів, так і серед самих студентів.

«В нас дуже багато студентів та їхніх батьків зараз перебуває в АТО. Ще більше кількість студентів є волонтерами. І такі заяви дуже обурити та викликали великий негатив серед університетської спільноти», - переконувала представник відповідача.

Натомість адвокат братів-комуністів будь-що намагалася довести, що такі висловлювання її клієнтів є ні що інше, як оціночне судження та особиста думка, яка не може бути підставою для відрахування. Тим паче, що зауважень до Олександра та Михайла Кононовичів відносно навчання не було.

Зрештою, оцінивши всі доводи сторін колегія суддів Апеляційного суду Волинської області прийшла до висновку, що апеляційна скарга представника СНУ підлягає до повного задоволення, а відтак у позовних вимогах братів-комуністів – відмовити повністю.