У Луцьку вистачає вакцини проти поліомієліту, проте серед населення низька поінформованість, щодо істинної небезпеки, яка криється у спалаху цієї хвороби. Про це стало відомо сьогодні, 11 лютого, під час робочого візиту до Луцької міської дитячої поліклініки Першого заступника Міністра охорони здоров’я України Олександри Павленко.

У рамках цих заходів до Луцька також завітали міжнародний експерт з поліо комунікацій ЮНІСЕФ Україна Несрін Халед, координатор команди ВООЗ із реагування на спалах поліомієліту Денніс Кінг.

Нагадаємо, додаткова імунізація знадобилась українським дітям після двох випадків спалаху поліомієліту на Закарпатті у вересні минулого року. Унаслідок захворювання діти (4-х років та 10-ти місяців) були паралізовані. Відтак, по всій Україні стартувала позапланова вакцинація проти поліомієліту.

 

Головний лікар Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лещинська повідомила присутніх, що на Волині третій раунд вакцинації розпочався 25 січня. За її словами на першопочатках серед населення спостерігалася недовіра до таких дій, проте на сьогодні показник батьків, які приводять своїх діток на вакцинацію дещо збільшився. Лише за сьогодні до поліклініки по щеплення звернулося 36 батьків. Головний лікар додала, що під час підготовки до проведення додаткових раундів вакцинації проти поліомієліту в Луцьку проводили навчання серед медсестер та лікарів.

 

Перевіривши холодильник, у якому зберігається вакцина, Олександра Павленко відмітила, що температурний і санітарний режими відповідають нормі.

Замміністра наголосила, що вірус поліомієліту вражає нервові клітини, які відповідать за рухи, і викликає параліч. До того ж паралітична форма поліомієліту невиліковна і способів лікування - не існує. Тому, як зазначила високопосадовиця, вакцинація є єдиним єфективним шляхом захистити дітей.