Вживання їжі середземноморської кухні - поєднання овочів, фруктів, горіхів, страв з цільними зернами, а також риби - сприяє зниженню ризику розвитку депресії у людей, вважають автори багаторічного дослідження, опублікованого в журналі Archives of General Psychiatry.
Дослідженням керувала Алмудена Санчес-Війегас (Almudena Sаnchez-Villegas) з Наваррського університету в Іспанії, яка разом зі своїми колегами протягом майже чотирьох з половиною років стежила за здоров\'ям більше 10 тисяч здорових іспанців. Учасники експерименту повідомляли вченим свої уподобання в їжі, на підставі яких дослідники обчислювали їх прихильність до середземноморської кухні.
Автори статті звертали увагу на такі позитивні з точки зору здоров\'я пункти, як співвідношення в дієті підопічних ненасичених і насичених жирних кислот, помірне вживання алкоголю і молочних продуктів, низький рівень вживання м\'яса, високий рівень вживання овочів, фруктів і горіхів, зернових, бобових і риби.
До кінця дослідження вчені зафіксували 480 нових випадків виникнення депресії у людей (156 у чоловіків і 324 у жінок), на підставі яких автори статті зробили висновок, що дотримання середземноморської кухні знижує ризик розвитку депресії на 30%.
Такі показники виявилися не пов\'язаними з іншими параметрами способу життя людей, серед яких, наприклад, сімейний статус і схильність до нехтування ременями безпеки під час керування.
Ученим поки невідомі детальні молекулярні механізми захисту людей від депресії, які активізує середземноморська їжа, проте автори статті вважають, коментують РИА Новини, що причина криється в позитивному ефекті різноманітної кухні, що поліпшує роботу кровоносних судин, знижує запальні процеси і ризик розвитку серцевих захворювань, зменшує пошкодження клітин організму вільними радикалами і активними частками кисню.
При цьому ефект спостерігається саме завдяки поєднанню в їжі великої кількості антиоксидантів, ненасичених жирних кислот, рослинних барвників, вітамінів, солей фолієвої кислоти та інших корисних речовин.
Помилка в тексті?Виділи її мишкою та натисни Ctrl + Enter
Коментар буде опубліковано після модерації
Коментарі
коментарів немає