Українських виробників овочів чекає перевиробництво і низькі ціни на продукцію в 2016 році. За оцінками експертів, реальне виробництво овочів закритого грунту в 2-2,5 рази перевищує показники державної статистики. Так, жителі Волині мають шанс купувати овочі у 2016-му дешевше, аніж минулого року.

Про це повідомляє «Волинська правда» з посиланням на Сергія Потапова, менеджера з розвитку плодоовочевого бізнесу проекту UHBDP.

«Проблемний» сезон 2015 року насправді залишив достатній запас фінансових ресурсів у виробників в плівкових теплицях для подальшої роботи. Площі під культурами закритого грунту в плівкових теплицях не зменшилися - рентабельність впала в порівнянні з 2010-2014 роками. Чи не весь обсяг виробництва культур закритого ґрунту включається в офіційну статистику і, швидше за все, може бути дооцінений до рівня в 2-2,5 рази вище офіційних цифр в цілому по країні», - говорить Сергій Потапов.

Експерт зазначає, що в Україні бізнес плівкових теплиць як і раніше залишається привабливим і до нього приєднуються нові і нові учасники, але бачить в цьому небезпеку для виробників у зв`язку з проблемами збуту продукції

«Російське ембарго, підвищення ставок за «транзит» через Білорусь або повне закриття цього каналу може привести вже в сезоні 2016 до катастрофічного переповнення і критичного зниження ціни на внутрішньому ринку вже цієї весни. Використання Молдови в якості «транзитної» країни може частково зняти цю загрозу, але, на жаль, занадто багато залежить від політики», - пояснив він.

У виробників овочів є можливості збуту овочів в переорієнтації на внутрішній ринок і заміну імпорту (зокрема з Туреччини) на зростаючому курсі долара для періоду квітень-травень.

«З існуючою загрозою девальвації національної валюти важливо визначити потенційний напрямок експорту овочів як прямого, так і опосередкованого. Опосередкований експорт - коли покупці купують товар на місці в Україні, формуючи логістичні партії (18-21 тонн), самі неофіційно переходять кордон, минаючи будь-які фіскальні та митні органи», - констатував експерт.