Про це багаторічний власник Гнідавського цукровог заводу заявив в інтервю виданню Волинь24. 

"Повна дурня. Прекурсори дуже жорстко контролюються державою. Ми не можемо відступити від технічного регламенту виробництва і використати хоч на кілька літрів сірчаної кислоти більше, ніж це дозволено. Інакше – кримінальна відповідальність", - запевняє Ярослав Галькевич

Галькевич переконує, що це не новина, коли у харчовій промисловості використовуються прекурсори – речовини, які знезаражують середовище, вбивають бактерії. У нашому випадку це – сірчана кислота, яку додають до меляси як антисептик. Вона підкислює середовище і вбиває шкідливі бактерії, створюючи оптимальне середовище для бродіння.

Але уявіть собі, наскільки незначна кількість сірчаної кислоти використовується. Мова йде про 0,1% у загальному обсягу речовини, з якої виготовляється біоетанол.

До того ж, це ж не означає, що йде по цеху жінка з відром, зачерпує сірчану кислоту і розливає в чани… Це – закритий процес. Зі спеціальних ємкостей кислота дозовано подається в мелясу і абсолютно не контактує з середовищем. Крім того, якби сірчаної кислоти додали понад норму – вона б вбила бактерії, потрібні для бродіння, і ніякого біоетанолу взагалі б не вийшло.