Вчені довели, що відмова від улюблених страв може викликати у щурів нервові розлади, схожі на наркотичну "ломку", це говорить про те, що пристрасть до нездорової їжі може бути болючим, і, можливо, потребують лікування за допомогою фармацевтичних препаратів, повідомляється в дослідженні учених, опублікованому в сьогоднішньому випуску журналу Proceedings of the National Academy of Sciences.

Те, що деякі види їжі можуть викликати у людей нездорову пристрасть - було відомо дуже давно навіть неспеціалістам, однак Пієтро Коттное (Pietro Cottone) і його команда з Бостонського Університету вперше зуміли показати, що крім позитивних емоцій, які викликає вживання тієї або іншої їжі, в мозку є і механізм зворотного зв'язку, що викликає почуття болісного занепокоєння при відмові від улюбленого ласощі.

Автори дослідження, проведеного на щурах, вважають, що це ж справедливо і по відношенню до людей.

Для того, щоб показати це, вчені розділили піддослідних щурів на дві групи, одна з яких протягом усього експерименту (сім тижнів) в необмеженій кількості отримувала стандартний корм для тварин, тоді як другий, після п'яти днів звичайного корму, протягом двох днів харчувалася солодким кормом з шоколадним смаком.

Виявилося, що на відміну від контрольної групи щурів, що вживали щодня приблизно однакову кількість їжі, пацюки, що спробували шоколадний корм, істотно порушували свій режим харчування. 

Як тільки вони отримали доступ до солодкої їжі, щури наїлися досхочу. Після цього приблизно на п'ятий тиждень експерименту вчені помітили, що, в порівнянні з контрольною групою, піддослідні пацюки вживають приблизно на 20% більше їжі, коли їм доступна солодка їжа і на 30% менше, коли за шоколадним кормом йде звичайний. 

По міру продовження експерименту, цей ефект тільки підсилювався, крім того, пацюки, позбавлені шоколадного корму, демонстрували ознаки нервового напруження та дратівливості, з'являючись рідше в певних відкритих ділянках спеціально розробленої клітини. Як тільки шоколадна їжа знову ставала доступна, до тварин поверталося гарний настрій, повідомляють РІА Новини.

Вчені припустили, що роздратування пов'язане з дією гормону кортіколіберіна (corticotropin-releasing factor - CRF), залученого в клітинні процеси, що визначають відгук мозку на стресові ситуації. Цей гормон залучений в нервових процесів, пов'язан з відмовою  від вживання наркотиків або алкоголю. Вчені з'ясували, що, позбавлені солодкого корму, пацюки мають п'ятикратний надлишком цього гормону в організмі, а ліки, що блокують його ефект, дозволяють знизити нервовий розлад у тварин і нормалізувати режим харчування. 

Це перше дослідження, що показує залученість гормону кортіколіберіна в процеси, пов'язані з пристрастю до їжі.