Сьогодні сільгоспвиробники переконані, що цукровий буряк – культура економічно вигідна, однак, вона потребує сівозміни та значних фінансових затрат, тому вирощування буряка однозначно буде, якщо буде відповідна цінова політика.

Втім аграрії переконані, що якогось особливого розвитку цукрової галузі на Волині навряд чи варто очікувати.

Хоча як для аграріїв, так і для цукровиробників цей цукровий сезон вдався. Якщо перші запланували в наступному році не зменшувати посівних площ під цукровий буряк, то другі хочуть завдяки сприятливій ціновій політиці на цукор вкласти певні кошти в таку необхідну модернізацію виробництва.

Перед початком сезону 2017 року на Гнідавському цукровому заводі подбали про те, щоб сезон цукроваріння пройшов без збоїв, а в модернізацію заводу були вкладені чималі інвестиції..

На думку Ростислава Новосада, на розвиток цукрової галузі може вплинути декілька факторів: державне регулювання ринку цукру шляхом квотування реалізації виробленого, дешевий банківський ресурс, можливість пошуків виходу на зовнішні ринки в сезони перевиробництва, диверсифікація виробництва з метою уникнення негативних фінансових результатів під час падіння ціни на цукор.

Загалом виробництво цукру – вигідна справа, якщо до цього ставитись по-господарськи, незважаючи на те, що вирощування цукрового буряку, як і його виробництво, є трудомістким та фінансово затратним. До того ж часто урожайність та цукристість буряка залежить від погодніх умов, а прибутки цукровиробників – від адекватних цін на цукор.

ПЕТРО СОСНИЦЬКИЙ