Учений, що займався в NASA розробкою раціону для астронавтів, написав науково-популярну книгу про особливості космічної їжі.
Зокрема, на орбіті не вітаються продукти з сильним ароматом, через що на МКС часто виникають чвари з російськими астронавтами, що люблять цибулю і часник. Про це в короткому викладі книги повідомляє New Scientist.
Автор твору Кулінарна книга астронавта (The Astronaut\'s Cookbook) включив у кінець книги рецепти космічних страв, однак більшість з них неможливо приготувати на Землі.
Автор пише, що звичайні продукти часто заборонені на орбіті. Так, хліб неминуче кришиться, а в умовах мікрогравітації крихти становлять небезпеку не тільки для приладів орбітальної станції, але й для самих астронавтів. Оскільки крихти не падають на підлогу, а плавають по кабіні, мешканці станції можуть вдихнути їх. Тому замість хліба на станції використовують кукурудзяні коржі.
Молоко на орбіті дозволено, проте на станцію доставляють лише порошок. Свіже молоко занадто багато важить (відповідно, його доставка коштує значних сум) і легко псується. Фрукти також не вітаються на орбіті.
Одним з основних завдань при розробці космічного раціону є створення за можливістю легкої їжі з тривалим терміном зберігання. Схожі завдання змушені вирішувати виробники шоколадних батончиків, бутербродів та іншої продукції, що продається в автоматах. Як зазначає автор книги, їхній товар часто присутній в раціоні астронавтів, повідомляє Кореспондент.
Зазначимо, два роки тому NASA спростувало скандальні повідомлення в ЗМІ про те, що астронавти перед вильотом в космос вживають алкоголь. Відомство запевнило, що космонавти ніколи не вживали алкогольні напої ні напередодні, ні під час польотів. Тим часом, як повідомлялося минулого тижня, у космічному центрі імені Кеннеді у штаті Флорида, в ангарі, де стоїть шатл Discovery, старт якого запланований на березень, був виявлений пакет з кокаїном.
Через запах часнику та цибулі з російськими космонавтами сваряться сусіди на МКС
вівторок, 19.01.10 12:13Помилка в тексті?Виділи її мишкою та натисни Ctrl + Enter
Коментар буде опубліковано після модерації
Коментарі
коментарів немає