У зв’язку з цим, контроль за дотриманням вимог до маркування продуктів харчування необхідно посилювати. Так вважає професор кафедри товарознавства, управління безпекою та якістю Київського національного торгово-економічного університету Олена Сидоренко.
Про це вона повідомила в особистому блозі, передає УНН.
Читайте також: В Україні прогнозують підвищення цін на продукти
"Технічний регламент щодо правил маркування харчових продуктів, який був прийнятий в Україні ще п’ять років тому, зобов’язує вказувати на етикетці не тільки наявність рослинних жирів, але і те, в якому вигляді вони використані. Згідно з регламентом, виробники повинні чесно писати, чи використовуються рослинні олії в натуральному вигляді, або рослинна олія гідрогенізована. Так, як це відбувається в Євросоюзі. Регламент зобов’язує вказувати наявність і транс-ізомерів жирних кислот. У нас же, на відміну від ЄС, в 90% випадках ці вимоги порушуються", – зазначила професор.
Також, за словами Сидоренко, недобросовісні виробники часто обманюють споживачів, вказуючи на етикетках інформацію тільки про наявність рослинних жирів, приховуючи при цьому, що мова насправді йде про транс-ізомери жирних кислот.
"Деякі виробники дозволяють собі писати в маркуванні – замінник какао-масла. Звісно, фахівці розуміють, що йдеться про гідрогенізовані жири, але звичайний споживач найчастіше не звертає на це уваги і без всяких побоювань купує продукт. У маркуванні морозива, наприклад, вказують – рослинна олія. А на практиці мова про транс-ізомери жирних кислот", – розповіла експерт.
Для фальсифікації молочної продукції найчастіше використовують пальмову олію. Обсяги її імпорту в Україну за останні два роки побили всі рекорди.
Читайте також: Продавців і виробників каратимуть за неякісні продукти харчування
У БПП та Опоблоці вже заявили про готовність обмежити використання пальмової олії в Україні на законодавчому рівні. Радикали, в свою чергу, навіть зареєстрували відповідний законопроект.
З цього приводу свою думку висловив депутат Тригубенко. Він пояснив, що тотальна заборона використання пальмової олії в продуктах харчування може спровокувати подорожчання кінцевих товарів, проте, за його словами, це логічно, тому що "пальмою" замінюють сьогодні натуральні тваринні масла, чого категорично не можна допускати.
"Щодо законопроекту про заборону – не дивлячись на всі його недоліки, думаю, він гідний уваги. Згодом ми завжди зможемо внести правки і доопрацювати цю ініціативу, але робити перший крок все ж треба", – вважає політик.
Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter
Коментарі
Здивований
16.07.2018 23:22:36
Пальмову олію заборонять( яка в натуральному вигляді нешкідлива), а трансізомери залишать - дуже мудро! Все не так, як у людей...