Україна в 2009 році збільшила імпорт сала на 40 відсотків, повідомляє УНІАН з посиланням на тижневик "Коментарі". Обсяги ввезеного продукту в минулому році склали 47,3 тисячі тонн.

Різке збільшення імпорту пов\'язане зі зміною пріоритетів українських свинарів, які перейшли на вирощування м\'ясних і беконних порід свиней. Сало ж на 30-50 відсотків дешевше цих продуктів і тому менш прибутково для сільгосппідприємств.

Сало, проте, використовується для виробництва ковбасних виробів, що й стимулює збільшення його імпорту. Нішу українських виробників активно займають поляки, які розглядають Україну як перспективний ринок збуту.

На початку 2009 року президент України Віктор Ющенко ввів додаткову мито в розмірі 13 відсотків на ввезене сало. Проте потім кабінет міністрів на чолі з Юлією Тимошенко цей збір скасував, повідомляє lenta.ru. 

У жовтні 2009 року Верховна Рада відклала на п\'ять років вступ в силу закону, що забороняє в країні продаж харчових продуктів, вироблених фермерськими господарствами. Таким чином, українці збережуть можливість купувати на ринках домашнє сало і м\'ясо.