Люди, які хоча б двічі на тиждень п\'ють газовані напої, збільшують свій ризик захворіти на рак підшлункової залози майже у два рази, стверджують дослідники з США та Сінгапуру в статті, опублікованій в журналі Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Рак підшлункової залози - рідкісна, але дуже небезпечна форма раку: всього 5% пацієнтів залишаються в живих через п\'ять років після діагностування захворювання.

У числі можливих причин розвитку раку називають надмірне споживання цукру, який підвищує рівень інсуліну, що може призвести до зростання ракових клітин. Крім того, попередні дослідження пов\'язували виникнення раку підшлункової залози з споживанням червоного м\'яса, особливо пересмаженої.

Група вчених-медиків під керівництвом Марка Перейри (Mark Pereira) з університету Міннесоти (США) проаналізували інформацію про звички у харчуванні і здоров\'я 60,5 тисячі жителів Сінгапуру за 14 років спостережень. Вони вирішили оцінити, наскільки споживання "софт дрінков" - солодких безалкогольних газованих напоїв - і соків впливає на ризик розвитку раку підшлункової залози.

Учені зареєстрували 140 випадків раку підшлункової залози. Звівши до мінімуму вплив інших факторів, вони виявили, що у тих, хто п\'є газовані напої хоча б два рази на тиждень, ризик захворіти на 87% вище, ніж у тих, хто їх не вживає.

Медики також оцінили можливий вплив споживання соків, в яких, в порівнянні з іншими напоями також багато цукру, на виникнення раку і не знайшли стійкого зв\'язку між хворобою і цією звичкою.

Але не варто поспішати з висновками.

Колеги дослідників відзначають, що отриманих результатів може бути не достатньо для того, щоб зробити висновок про наявність причинно-наслідкового зв\'язку. За словами Сьюзан Мейн (Susan Mayne) з Центру вивчення раку в Йєлі, споживання "софт дрінков" пов\'язане з іншими шкідливими звичками, наприклад, курінням, вплив яких важко відокремити.

Виробники газованої води вважають, що не варто робити такі певні висновки на основі тільки цих даних.

"На мою думку, це дослідження слабке. У ньому розглянуто дуже мало випадків раку підшлункової для того, щоб робити якісь висновки. Крім того, дослідники не врахували інші фактори ризику: хронічний панкреатит, дієта з високим вмістом жирів, стать пацієнта: відомо , що у чоловіків цей рак зустрічається частіше, ніж у жінок ", - сказав представник Американської асоціації виробників напоїв Річард Адамсон (Richard Adamson), якого цитує газета Washington Post.

Адамсон також додав, що особисто його дослідження не налякало, і він продовжить пити газовані напої.