Мiнiстерство охорони здоров\'я розробило перелiк харчових продуктiв, якi планується перевiряти на вмiст генетично модифiкованих органiзмiв (ГМО), повiдомляє прес-служба Мiнiстерства економiки.

Перелiк продуктiв буде затверджено пiсля узгодження з вiдповiдними центральними органами виконавчої влади.

До пропонованого МОЗ перелiку входять продовольча сировина та харчовi продукти, якi з неї можуть вироблятися, а саме: соя, кукурудза, картопля, томати, кабачки, диня, папайя, цикорiй, цукровий буряк, рiпак, льон, бавовна, пшениця, соняшник, рис, харчовi добавки, виробленi з ГМО, та харчовi продукти для спецiального дiєтичного споживання, отриманi з ГМО.

У Мiнекономiки нагадали, що у зв\'язку з ухваленими Верховною Радою законами всi харчовi продукти повиннi маркiруватися написом "з ГМО" або "без ГМО", повідомляє Інтерфакс Україна.

Таке маркування має пiдтверджуватися лабораторними дослiдженнями. Вартiсть одного дослiдження харчового продукту становить вiд 600 до 800 грн.

Як наголошується в прес-релiзi, Україна стала першою країною у свiтi, яка зобов’язала виробникiв та iмпортерiв харчових продуктiв вказувати позначку "без ГМО" у маркуваннi всiх без винятку харчових продуктiв, навiть тих, у яких ГМО не може бути анi теоретично, анi практично (сiль, вода питна та мiнеральна, харчовi продукти, де вiдсутнiй бiлок, та iнше).

"Запровадження обов’язкового маркування харчових продуктiв позначкою "без ГМО" не вiдповiдає європейському законодавству та призведе до невиправданих мiльйонних витрат коштiв виробникiв харчових продуктiв", - цитує прес-служба мiнiстра економiки України Богдана Данилишина.

У зв\'язку з цим Мiнекономiки пропонує внести правки до деяких законодавчих актiв України щодо надання iнформацiї про вмiст у продукцiї ГМО. Вiдповiдний законопроект 1 лютого зареєстровано у Верховнiй Радi (реєстрацiйний номер 6001-1), наголошується в повiдомленнi.

Зокрема, пропонується скасувати вимогу робити позначку "без ГМО" й установити обов\'язкове зазначення iнформацiї про наявнiсть зареєстрованих ГМО, або вироблення складових (iнгредiєнтiв) харчового продукту iз зареєстрованих ГМО.