Журнал Forbes оприлюднив десять країн, кулінарні традиції яких сприяють підтриманню гарної форми і довголіття, повідомляють РІА Новини.
Самою здоровою визнана кухня Японії, де ожирінням страждають тільки 1,5% нації, у той час як середній вік життя складає 82 роки.
Національна кулінарія широко використовує всі види капусти - від листової до брокколі - які чудово доповнюються рибою і блюдами з сої. Головним джерелом вуглеводів є багата мікроелементами локшина із гречаного борошна.
Ймовірно, не останню роль відіграє і те, що у японців не прийнято їсти "досхочу", краще завершити трапезу при наповненні шлунка на 80%.
На другому рядку рейтингу здорової їжі - кухня Сінгапуру, країни, де середній термін життя складає як і в Японії 82 року при 1,8% повних людей. Хоча основу харчування складає рис, в меню включається досить багато овочів і риби. М'ясо тут не часто подається до столу. А потреба в солодощах місцеві жителі зазвичай втамовують тропічними фруктами або низькокалорійними десертами на основі плодів.
Кухня Китаю входить до "трійки" найбільш корисних за рахунок того, що дві-третини страв приготовлені з овочів, фруктів, бобових або цілісних зернових, приправлених травами, корінням, імбиром і часником. І, можливо, якби не захоплення смаженим, середній вік громадян цієї країни був би набагато більш 73 років. Толстих китайців налічується лише 1,8%.
Гарна дієта у шведів, хоча в силу кліматичних особливостей на столі тут не представлено достаток овочів і фруктів. Однак добротні молочні продукти у поєднанні з чорним хлібом, рибою та ягодами, що становлять основу раціону, цілком сприяють середньої тривалості життя до 81 року. Повними вважаються 11% громадян Швеції.
Чому непогладшали французи, відомі любов'ю до м'яса, здоби, шоколаду, висококалорійних сирів - залишається загадкою. Важать більше норми тут тільки 6,6% населення, а живуть в середньому до 81 року.
Можливо, таємниця криється в тому, що жителі Франції люблять перекушувати частіше невеликими порціями, а смаженим в жирах продуктів вважають за краще випічку, гриль, припущені і тушковані страви.
Втім, у всіх країн, що потрапили в "кулінарну десятку", є свої секрети.
Кухня Середземномор'я (Італія, Іспанія) відома морепродуктами і оливковою олією, таємниця Греції - жирні сардини і баклажани, ізраїльська їжа славиться спеціями і приправами із трав, корейська - кимчхи, або гострими овочевими квашеннями. І хоча улюблена страва в Південній Кореї готується з яловичини на вугіллі, у річному вирахуванні корейці вживають м'яса в п'ять разів менше середнього американця.
Коментарі
коментарів немає