Як взяти в банку кредит, оголосити себе банкрутом і не сплачувати борги – цю історію добре пам’ятають вкладники "Західінкомбанку", які свого часу поклали гроші на депозит в банк і не змогли їх забрати. Велика частина людських грошей осіла у кишенях іменитих бізнесменів. Бо ж підприємства, які брали в банку мільйонні кредити, раптом одне за одним почали оголошувати себе банкрутами, а гроші банку не повертали. Зараз банк – ліквідований.

Читайте також: Кандидат на посаду мера Луцька від "Слуги народу" Бондарук рейдерськи відібрав від лучан комунальне приміщення

Сухими з води в цій історії вийшли бізнесмени, які не повернули банку борги. Серед них і кандидат в мери Луцька від "Слуги народу" Роман Бондарук, підприємства якого заборгували банку мільйони гривень, через що волиняни залишились без кровно зароблених грошей.

Про це йдеться в сюжеті ТРК "Аверс".

Ця історія розпочалася у далекому 2008 році. Тоді керівництво "Західінкомбанку" заявило, що установа не зможе виплатити грошей своїм вкладникам. Люди всіма способами кинулися повертати кошти, які поклали на депозит. Це тривало роками: скандали, сльози, мітинги, суди не принесли результатів. Більшість вкладників – пенсіонери, які заощаджували гроші переважно на лікування, операції і "чорний день".

Вкладниці Валентині Довгун, приміром, тоді потрібні були фінанси на лікування, але забрати свої ж гроші вона не могла. Пані Наталія в той час потребувала дороговартісної операції, але її кошти теж "згоріли" в банку: "Тепер ця операція коштує 40 тисяч. А вже в мене грошей немає. Лежать. Але мені ніхто їх не давав. Я як інвалід не маю навіть з чим на реабілітацію прийти".

Декого аферисти позбавили коштів, які люди тримали на похорони. "На смерть складала. На проценти складала. І тепер, що я маю. Фігу маю", – у відчаї каже одна з пенсіонерок під час акції протесту.

Читайте також: Рейдерство – кредити – банкрутство: як кандидат у мери Луцька Бондарук "накосив" свої статки (відео)

Лише на Волині вкладників "Західінкомбанку" було більше 4 тисяч і всі вони не змогли забрати свої кровно зароблені гроші. Керівництво фінансової установи розводило руками, адже кошти, покладені пенсіонерами на депозит, банк позичив місцевим бізнесменам, а ті не поспішають поверти борги. Всі депозити людей опинилися в кишенях багатих і впливових.

Голова ПАТ "Західінкомбанк" Галина Скиба тоді назвала цих підприємців. Зокрема, це бізнесмени Іван Рижук, брати Кобаки, нардеп Сергій Мартиняк, а також нинішній кандидат в мери Луцька Роман Бондарук і його брат Юрій.

Тоді у банку не раз наголошували, що якби імениті бізнесмени в повному обсязі погасили борги, то банк зміг би виплатити всім вкладникам депозити. Але багатим і впливовим бізнесменам було не зрозуміти людей, які втратили чесно зароблені гроші і для яких кожна гривня – на вагу золота.

Але найцинічніше було попереду: підприємства, які брали кредити у "Західінкомбанку", одне за одним почали банкрутувати. А підприємство, яке суд визнав банкрутом борги може не сплачувати. Очевидно, таким чином фірми і їх контролери позбувалися взагалі будь-якої відповідальності за неповернені борги.

Серед найбільших позичальників банку були і знані брати Роман та Юрій Бондаруки, які боргували банку 30 мільйонів гривень. Коли розвивалася історія з вкладниками "Західінкомбанку" Роман Бондарук був депутатом Луцької міської ради. Представники банку приходили навіть на сесії міської ради, щоб закликати депутата виплатити борги, та все марно.

До слова, підприємство "Промбуд-6", керівником якого був Роман Бондарук, згідно однієї з ухвал Господарського суду Волинської області боргувало "Західінкомбанку" більше 9 мільйонів гривень. Але у 2012 році підприємство – збанкрутувало. І відповідно борги вже не сплачувало.

Читайте також: «Рейдерство – кредит – банкрутство»: як збагачувався кандидат в мери Луцька Бондарук

Серед великих боржників банку були і бізнесмен Василь Токарський, і тодішній нардеп Сергій Мартиняк. Зрештою від збанкрутілих підприємств "Західінкомбанк" отримав копійки від проданого майна. А подекуди – нуль.

Кінець цієї історії – відомий. Банк визнали неплатоспроможним, а 23 липня 2014 року запустили процес ліквідації банку. 3 травня 2019 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб офіційно повідомив про припинення існування "Західінкомбанку" як юридичної особи. У зв’язку з цим Фонд завершив і виплати гарантованих відшкодувань вкладникам банку. А всі депозити людей опинилися в кишенях багатих і впливових.

Сухими з води у цій історії вийшли хіба підприємливі ділки, які попри банкрутство підприємств залишаються і надалі успішними бізнесменами. Окремі, як от Роман Бондарук, йдуть в політику і навіть на цих місцевих виборах балотуються в мери.

От тільки що залишиться від казни міста, коли до неї дорвуться схожі персонажі – питання риторичне. Адже це не перший випадок, коли Роман Бондарук грабує простих лучан чи навіть цілу громаду. Разом із компаньйонами він рейдерським методом захопив у міської ради чимале приміщення. Для цього знадобився брат-адвокат і кілька судових інстанцій. Тепер же приміщення, яке мало б бути власністю ОСББ (для цього начебто його й забрали у міськради), продається за 190 тисяч доларів.

Головне фото – ІА "Волинські новини".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook