Позиції Windows на ринку операційних систем все ще непохитні, але постійна критика Microsoft приносить свої результати: все більше користувачів виявляють бажання перейти на альтернативну ОС. Однак варіантів небагато: або macOS, рідна для маків та макбуків, або Linux.

Переваги та недоліки macOS

Якщо ви плануєте придбати Макбук (не важливо, чи з питань престижу, чи завдячуючи унікальним характеристикам цих гаджетів), то скоріш за все, отримаєте ноутбук з вже встановленою macOS.

Основними плюсами цієї операційної системи вважаються:

  • Надійність. Оскільки ця ОС розроблялася під конкретні моделі та конфігурації, вона працює практично без збоїв.
  • Оптимізоване ПО. Те ж саме можна сказати про програми, написані спеціально під цю систему: вони працюють максимально стабільно, економно споживаючи ресурси комп’ютера.
  • Захист від вірусів. Тут ситуація набагато оптимістичніша, ніж у випадку з Windows. Піратському софту набагато важче обманути «яблучну» ОС.

Звичайно, у macOS присутні й недоліки, які в основному пов’язані саме з тим, що ця операційна система орієнтована виключно на комп’ютери Apple.

Tux-with-tablet.jpg (1200×649)

Плюси і мінуси Linux

Насправді це ціла родина дистрибутивів, кожна з яких може мати чимало відмінностей, але й багато спільного.

Переваги Linux:

  • Можна встановити на комп’ютери зі слабкими характеристиками (для нормальної роботи достатньо 256 МБ ОЗП та 1-ядерного процесора).
  • Абсолютна більшість дистрибутивів розповсюджується безкоштовно.
  • Для цієї ОС майже немає вірусів. Причин багато, але це добре відомий факт.

Головним недоліком родини лінуксоподібних ОС вважається їх погана сумісність, як програмна, так і за залізом. Зустрічаються ситуації, коли ви просто не знайдете драйвера для якогось старого або, навпаки, нового периферійного пристрою. Геймерам на Linux також буде не комфортно.

top13-macos-13-ventura-10.jpeg (1200×675)

Безпосереднє порівняння macOS і Linux

Більш корисним буде візуальне порівняння цих операційних систем за основними показниками:

  • Вартість. Тут повна перевага на боці Linux.
  • Апаратне забезпечення. macOS працює тільки на техніці від Apple. Linux можна інсталювати на будь-який комп’ютер, навіть застарілий.
  • Установка та налаштування. В цьому аспекті macOS краща: вона інсталюється так само просто, як і Windows. Сучасні дистрибутиви Linux теж використовують дружні до користувачів інсталятори, але для оптимальної установки потрібні деякі специфічні знання та досвід. 
  • Підтримка софта. В Linux за необхідності можна використовувати емулятори, які дозволяють користуватися програмами Windows. Щоправда це не дуже зручно, але для цієї ОС написано і без того багато безкоштовних програм. У випадку з macOS програмного дефіциту ви також не відчуєте, але всі додатки можна встановлювати тільки через AppStore.
  • Безпека. Тут спостерігається приблизний паритет: обидві ОС вважаються безпечними та захищеними. Однак, для macOS кількість вірусів постійно збільшується, а для Linux досі немає вірусів з автоматичним запуском.
Висновки

Хоча macOS за більшістю показників програє Лінуксу, але головним критерієм слід вважати той клас завдань, які ви плануєте виконувати. Комп’ютери Apple дадуть фору девайсам, які працюють під іншими ОС, якщо мова йде про геймінг або роботу з медійними даними. 

Нарешті, новачкам опанувати Linux буде набагато важче, оскільки ця екосистема доволі відрізняється від більш дружелюбної macOS.