В Грохівському районі в селі  Рачин 67 гектарів землі спочатку самовільно засіяли соняшниками. А згодом геокадастр розпаював поле на ділянки по два гектара і таким чином уся земля без відома місцевої громади фактично опинилася у приватних руках. Люди забили на сполох, адже у їхньому населеному пункті черга на землю чималенька. Між тим місцевим геокадастр відмовляє.

Читайте також: Начальник-хабарник Держгеокадастру Волині роздав на Світязі 3 гектари землі

Ще рік тому це поле орендував місцевий фермер. Справно сплачував кошти за оренду. Але, земля знаходиться за межами Рачинської сільської ради і тому нею розпоряджається геокадастр. Договір оренди з місцевим аграрником  у геокадастрі  розірвали. І одразу після цього, без жодних правочинів, невідомі особи, самовільно засіяли поле соняшниками. І вже сьогодні люди пост криптум дізналися, що  їхню землю без жодних погоджень з сільською радою роздали. Причому, усі документи виготовили за один місяць. Відтак невідомі особи отримали права на поле у липні цього року, а соняшники сіяли ще у  квітні.

Селяни вважають такі дії геокадастру аферою. З приводу цього звернулися до правоохоронців. Просять допомоги і у місцевої влади.

Про цю проблему говорили і на сесії Горохівської районної ради. На засіданні була присутня заступниця голови геокадастру Волині Олена Ланевич. Посадовець вважає, що люди дарма обурюються, адже землю виділили не кому небуть, а атовцям. Щоправда з інших областей. Хто ці соняшникові бізнесмени пояснити доповідачка не змогла. Мовляв не має при собі списків.

А поки люди воюють за одну ділянку. Вже хтось кинув оком на берег у селі Рачин.

Така ситуація непоодинока. До прикладу у селі Мерва в людей уже забирають городи.

Читайте також: Немає, де жити та мамине авто: що у декларації затриманого на хабарі екс-керівника Держгеокадастру Волині

Голова Горохівської райради каже, що чи не кожен день місцеві атовці звертаються про виділення землі, проте отримати її не так вже й просто. А якщо землю і погодили тяганина з документами може тривати кілька років. Між тим геокадастр може за один раз виділити десятки гектарів невідомим людям і за кілька тижнів оформити усі документи..

До слова, зараз активно лобіюють вільний ринок землі. Мовляв продати сільськогосподарські землі – це чудовий спосіб наповнити бюджет. Проте з бюджетами простих українців зараз складно тому очевидно, що середньостатистичний фермер не зможе купити цю землю. І власниками українських гектарів стануть ті хто має тугішу кишеню. Що ж нас чекає, якщо у нас заберуть останній ресурс землю? Проте як бачимо і до продажу може не дійти. Кому потрібно віддадуть задурно.

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":

 Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook